Podatki, kredyty, konta bankowe itd.

Wolne tematy, dyskusje, tutaj możecie rozmawiać o wszystkim. Nasze codzienne i niecodzienne sprawy.

Moderator: Zespół I

Awatar użytkownika
cathy
Aktywna Beauty
Aktywna Beauty

Post autor: cathy » 19 sie 2007, 16:54

a na przyklad jesli ktos zaplaci mnie to te pieniadze z konta paypala sa od razu do wyplacenia lub zuzycia czy tez wplacajacy musi jeszcze cos tak w jakims tam czasie zatwierdzic, ze na przyklad dostal przedmiot i jest zadowolony i w tym momencie dopiero moge uzyc tych pieniedzy

no bo ten payapal to mial byc niby takie zabezpieczenie interesow 2 stron, co nie?

Awatar użytkownika
margo706
Rozmowna Beauty
Rozmowna Beauty
Kontakt:

Post autor: margo706 » 19 sie 2007, 17:00

Pieniedze mozesz od razu uzyc ,przelanie na normalne konto w banku trwa ok 5dni,ale jesli chcialabys nimi zaplacic za zakup czegos na ebayu to mozesz od razu gdy ci ktos juz zaplaci.Jezeli towar nie dojdzie to ktos ci wystawi najwyzej zla opinie lub bedzie sie staral reklamowac i jesli by ebay uznal reklamacje to wowczas musialabys oddac pieniadze.

Awatar użytkownika
cathy
Aktywna Beauty
Aktywna Beauty

Post autor: cathy » 19 sie 2007, 17:17

a ja wyobrazalam sobie ze dziala to inaczej:

1. ja kupuje przedmiot i place przez paypal
2. sprzedawca potwierdza ze jest kasa na koncie paypal i wysyla mi przedmiot (nie mogac w tym momencie korzystac z tych pieniedzy bo sa 'zablokowane')
3. ja dostaje przedmiot i gdzies tam potwierdzam w paypalu ze jest ok i tym samym pieniedze sie 'odblokowuja ' dla sprzedajacego z konta paypala i juz je moze uzywac i wszyscy sa happy

to sie pomylilam, jak jest tak jak piszesz, bo w sumie gdzie tu to bezpieczenstwo tranzakcji??

chociaz w sumie tak czy inaczej trzebaby bylo liczyc na uczciwosc sprzedajacych ( ze wysla przedmiot) i kupujacych ( ze potwiedza ze go dostali)

Star Dust
Nowicjusz Beauty
Nowicjusz Beauty

Post autor: Star Dust » 24 sie 2007, 01:28

Nic nie potwierdzasz. Jeżeli dostaniesz np. cegłę zamiast zamówionego przedmiotu, to dopiero wtedy piszesz reklamację.

Opcja ta potrafi być niestety wykorzystywana przez nieuczciwych kupujących do wyłudzania kupowanych przedmiotów. Napiszą że dostali cegłę, PayPal oddaje im kase z twojego konta, a ty im nic nie jesteś w stanie udowodnić :-(

Na forach w USA są o tym dziesiatki wątków.

Grunt to więc robić interesy ze sprawdzonymi ludźmi.

Awatar użytkownika
agatha_s
Miłośniczka Beauty
Miłośniczka Beauty

Post autor: agatha_s » 27 sie 2007, 01:10

niektórzy sprzedawcy są potwierdzani przez paypal i oznaczani jako paypal verified. Istnieje wtedy możliwość skorzystania z programu ochrony kupujących - coś jak polisa ubezpieczeniowa. Jeśli kupujesz u sprzedającego którego wiarygodność potwierdza paypal, możesz domagać się odszkodowania do okreslonej dla danego wysokości.

Na szczęście na razie nie miałam problemu, choć robię dużo transakcji na paypal. Najbardziej wkurzają mnie maile z próbą wyłudzenia hasła. Kiedyś dostawałam dwa takie dziennie.

Zdarzyło się też, że miałam zablokowane konto i musiałam potwierdzać swoje dane, bo ponoć była próba włamania.

No i przydatne jest również przeliczanie przez paypal waluty, można oczywiście z tego zrezygnować, ale dla mnie to wygodne. Jeśli płacisz w funtach, czy dolarach, lub innej walucie, paypal może ci przeliczyć na złotówki i obciążyć kartę w złotówkach. Jak się ma kartę rozliczaną w EURO (z reguły Mastercard i niektóre visy) to taki przelicznik się opłaca przy płatności w innej walucie niż EURO.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Feel Free - Nie Krępuj Się”