Społecznościowy portal biznesowy, czy tylko zwykły lans baun

Wolne tematy, dyskusje, tutaj możecie rozmawiać o wszystkim. Nasze codzienne i niecodzienne sprawy.

Moderator: Zespół I

Awatar użytkownika
majamajamaja
TOP Beauty
TOP Beauty

Re: Społecznościowy portal biznesowy, czy tylko zwykły lans baun

Post autor: majamajamaja » 31 lip 2009, 14:39

No, mnie tu o to chodzi, ze np Natalya w tych smiesznych popisach musimy przyjac strategie mezczyzn, bo oni nas tez czesto przyjmuja do pracy albo i nie. Jak Gosiaczek napisala: to sie tak w oczy rzuca. Mnie tez by sie rzucilo, gdybym miala kogos zatrudnic. Ale wlasnie faceci inaczej to czytaja. Ten pewnie jak ma napisane cel (zyciowy? che che che): sprzedawca, to mysli: pracownik z jasnymi oczekiwaniami, wie, ze chce zostac sprzedawca.
Pokrecone jest tylko to, ze musimy w te gierki grac, bo jak do tej pory oni sa w wiekszosci.

Mnie pod koniec rozmowy kwalifikacyjnej mily gosc zapytal: czy chce Pani jeszcze zadac mi jakies pytanie? A ja, majac przed oczami artykul: kto nie zadaje koncowego pytania odnosnie firmy, ten sam sobie szkodzi (sorry, co to sa za wymysly), odpowiedzialam, ze nie, ze bede miala jeszcze wystarczajaco duzo pytan, jesli spotkamy sie konkretnie w sprawie zadan, jakie bym miala przejac.

Nie zamierzam sie dostosowywac do "najnowszych trendow": w tym roku zadaj pytanie, w zeszlych latach dobrze bylo sie wysoko cenic, potem dobrze bylo sie nie za wysoko cenic. Tralala...

Ale naprawde najsmieszniejsze jest, ze kiedy juz wloze ten swoj mundurek - garniturek, to wszyscy starsi panowie na mnie zwracaja uwage. Chyba wtedy wygladam na wyjatkowo milutka, czy cos.
15 kwietnia 2009 - Brzuchanski, powieki

Awatar użytkownika
Aguuu
TOP Beauty
TOP Beauty
Kontakt:

Post autor: Aguuu » 31 lip 2009, 14:40

nie no bez przesady :p Ale ona zawsze komentuje takie rzeczy tupu... A to była pod kolor ubrana, a to ładne dodatki miała, a to super torebkę, a facet...Garnitur modny, krawat jakiś orginalny. I tak ciągle jak kogoś nowego rekrutują.
"Melodia jest jak pierwsze spotkanie, pociąg fizyczny, jak seks. Słowa zaś są jak dłuższy związek"

Awatar użytkownika
majamajamaja
TOP Beauty
TOP Beauty

Post autor: majamajamaja » 31 lip 2009, 14:44

A ja to sobie zawsze zerkne w podania, jak ktos sie ubiega. Np. lubie zdjecia. Co niektorzy maja zdjecia bardzo komiczne. Tak to juz jest, patrzy sie na to, no pewnie.
A z tym doswiadczeniem, to tez zalezy, jak kto co ujmie i jak glosno o tym mowi.

Awatar użytkownika
Aguuu
TOP Beauty
TOP Beauty
Kontakt:

Post autor: Aguuu » 31 lip 2009, 14:48

no zdjęcia niektóre są ekstra :-D że siedzę z kobitką co rekrutuje to widzę, że niektórzy wsadzają takie, że nie wiadomo czy sobie żartują czy na poważnie sie o prace ubiegają :p
"Melodia jest jak pierwsze spotkanie, pociąg fizyczny, jak seks. Słowa zaś są jak dłuższy związek"

Awatar użytkownika
GosiaczEq
Przyjaciel Beauty
Przyjaciel Beauty

Post autor: GosiaczEq » 31 lip 2009, 15:19

Ja nie wiem jak ludzie mogą wysłać do cv prywatne zdjęcia, bo się spotkałam, że laska wysłała normalnie takie jak na casting :-D profil - figura- i jakies ze znajomymi :roll: szok :!:

Ja nie lubie tej całej sztuczności, narazie z tym walcze, ale pewnie z czasem też ulegnę. Szczegolnie mnie razi "bycie poważną", że niby będąc ponurakiem, który nic nie mówi nie związanego z pracą więcej osiągne, niz robiac to co mam do zrobienia, usmiechac sie w koło i cieszyć z zycia.
Naprawde jak slucham jakis starych znajomych, ktorzy sie pytaja kiedy ja spowaznieje, to nie wiem czy mam plakac czy sie smiac. Szczegolnie mowie o tak co pojechali do Anglii dostali tam 1 lepsza prace i wracajac uwazaja sie za tych directorów ;) pogadac mozna tylko o pracy i przyszlosci :roll: , zero luzu, starych znajomych, z ktorymi kiedys sie bawili traktuja z gory, komentują negatywnie ich zachowanie.
Szczerze to mi jest ich wtedy zal, ze ich zycie = praca, ze po tym oceniaja ludzi, ze uwazaja sie za lepszych od tych, którzy nie wyjechali, bardziej doświadczonych. Jakby nie wiedzieli, ze ludzie u nas tez pracuja, wyjezdzaja do innych miast, dodatkowo studiuja, robia kursy, spotykaja sie ze znajomymi.. ciesza sie z zycia, mimo ze za mniejsze $, ale potrafia sie bawic, wyglupiac, smiac z niczego itd itd.
Według mnie nie trzeba być poważnym, żeby coś osiągnąc. Staram się to realizować, ale i tak z garniturkami chyba nie wygram.. jako samotny żagiel hahaha ;)
Nie muszę być idealna, ważne że jestem wyjątkowa =)

Awatar użytkownika
ladykate
Uzależniona Beauty
Uzależniona Beauty
Kontakt:

Post autor: ladykate » 31 lip 2009, 19:04

co do wyglądu i ubioru to mi się wydaje że na niektórych stanowiskach to jest wazne (oczywiscie nie np w miesnym ;) ale chyba nie o tym tu mowa , tzn ze ładna buzka jest atutem, a strój..... jak przyjdzie jak wiesniak ubrany na rozmowe to tez bym sie bała zeby mi potem klientow nie odstraszał ;) sweterek i jeansy dobre sa na wycieczke za miasto ale nie na stanowisko w powaznej firmie,
pracujesz dla kogos to cos sobą reprezentujesz tzn tą firmę, chcąc czy nie chcąc wygladem i strojem tez....zwłaszcza u nas w polsce, gdzie jeszcze nie ma tolerancji i jak cie widzą tak cie piszą ;) ;)
Nie odk³adaj zycia na póŸniej!!!!
dr BrzuchaĂąski - juÂż po! applaus
http://ticker.7910.org/an1cCAcNw360010M ... anV6IA.gif

Awatar użytkownika
GosiaczEq
Przyjaciel Beauty
Przyjaciel Beauty

Post autor: GosiaczEq » 31 lip 2009, 19:44

Ok też uważam, że strój jest ważny, ale strój nie świadczy o stanowisku.. bo mi to się czasem wydaję, że jak jakiś ledwo co mgr dostanie robotę w dużej firmie, gdzie obowiązkowy garniturek, to on od razu się będzie uważał za niewiadomo kogo :roll: . Mimo, że w pracy będzie tylko kserował dokumenty, to będzie sie zachowywał jak jakiś prezes :-) . A najbardziej mnie denerwują wyuczone sposoby komunikacji, gdzie przeczytają w jakiejś książce jak się zachowywać, co mówić i potem używają tego w nadmiarze, nieodpowiednio.. robiąc z siebie taka karykaturę.
Znam paru takich co naprawdę są przykładem z książki, wyuczone gesty, mimika, parafrazy itd itd. Jak ktoś jest naprawdę do tego stworzony to potrafi dobrze się porozumiec bez książek. Takie podstawowe zasady są ogólnodostępne i chyba każdy wykształcony człowiek (ja miałam taki przedmiot na studiach nawet) ma o nich pojęcie, dlatego jak widzę jak niektórzy je na siłę stosują to dla mnie jest komiczne ;) .
Nie muszę być idealna, ważne że jestem wyjątkowa =)

Awatar użytkownika
Sabrina
TOP Beauty
TOP Beauty

Post autor: Sabrina » 31 lip 2009, 20:10

Oglądałam kiedyś program jak testowani są kandydaci do pracy w Stanach. Najchetniej przyjmowani ca ci CO MAJA NABRANE KREDYTY!!! To sa najlepsi pracownicy!! Zostaja po godzinach,pracuja w weekendy,do szefa nie podskoczą.
Kiedys facet przesłuchiwał kandydatów no i wiadomo kazdy mówił...kocham tę prace,zawsze o takiej marzyłem....bala,bla,bla......a jeden powiedział - potrzebuje tej pracy bo chcę sobie kupic wypasioną bryke i zaje..fajny dom.
I wlasnie on został przyjety. Szef powiedział,ze koles nie ma potrzebnych kwalifikacji,ale oni go podszkolą,bo widzi ze facet jest szczery,ma zapał i bedzie super pracownikiem i nie pomylił sie. Teraz ten ktoś jest juz na kierowniczym stanowisku. ;)
Prawie lezałam ze smiechu jak przeczytałam ten tekst:
"Tutaj przypomina mi się wielka przemiana ze sprzątaczki na „Konserwatora Powierzchni Płaskich”. :badgrin:
"Bogactwo i uroda nigdy nie wyjdą z mody."

Awatar użytkownika
nesia
Przyjaciel Beauty
Przyjaciel Beauty

Post autor: nesia » 31 lip 2009, 22:15

Dziewczyny a miałyscie doczynienia z grupami BNI ?
23.02.07 - ;)

Uroda to weksel honorowany na całym świecie za okazaniem.
Giacomo Casanova

Awatar użytkownika
majamajamaja
TOP Beauty
TOP Beauty

Post autor: majamajamaja » 31 lip 2009, 22:39

Ladykate - ja uwazam, ze garniturek jest naduzywany. Panowie na ryneczku chca mi wcisnac tanie perfumy albo jakies cd - ubrani w wytworne, drogie garnitury. Albo wlasnie jak mowi Gosiaczek: biega ubrany w "corporate identity" i puszy sie co niemiara.
Jesli ktos mysli, ze przekona mnie do kupienia jakiejs cd dlatego, ze ladnie sie ubral, to to nie ten argument.

Natomiast oczywiscie zgadzam sie z Toba, ze jest mnostwo sytuacji, w ktorych zalozenie garnituru bardzo pasuje. Wlasny pogrzeb na przyklad...
Nie na serio: jak lata o forse, to dostojne wdzianka dodaja powagi.

Gosiaczek, a kto by tu na forum zarty puszczal, jak Ty bys spowazniala?

Sabrina moj owczesny chlopak pojechal na kacu na rozmowe kwalifikacyjna. Zapytany, nie pamietam dokladnie o co - cos bylo, ze jego przelozona mu zycie utrudnia - jak on by na to zareagowal, odpowiedzial, ze by przelozona udusil. Dostal te prace.
Nie rozumialam dlugo, jak to?

Ale pytanie bylo na tyle absurdalne, ze odpowiedz pasowala. A jego szczerosc wynikala z obnizonego samopoczucia.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Feel Free - Nie Krępuj Się”