jakie żeńskie imiona Wam się podobają??

Wolne tematy, dyskusje, tutaj możecie rozmawiać o wszystkim. Nasze codzienne i niecodzienne sprawy.

Moderator: Zespół I

Awatar użytkownika
crabro
Aktywna Beauty
Aktywna Beauty

Post autor: crabro » 03 lut 2006, 12:59

Niestety, obowiązujące u nas przepisy, a konkretnie prawo o aktach stanu cywilnego, nie pozwalają na wpisanie w akcie urodzenia dziecka imienia w formie zdrobniałej lub imienia nie pozwalającego na odróżnienie płci dziecka. Oznacza to, że Kierownik USC musi odmówić wpisania imienia dla dziewczynki, które najzwyczajniej w świecie nie kończy się na literkę -a :( .
Mi bardzo podoba się imię Pola i chciałabym tak dać kiedyś na imie swojej córeczce. Ale jest to zdrobnienie od imienia Apolonia i prawdopodobnie nikt takiego imienia nie wpisze, chyba że trafię na jakiegoś nie znającego przepisów urzędnika, a to się zdarza. Sama widziałam w aktach urodzenia imiona w formie zdrobniałej :)
Ewentualnie można się wykłócać, że to wcale nie zdrobnienie :shock: :D

Awatar użytkownika
hanna
Bywalec Beauty
Bywalec Beauty

Post autor: hanna » 03 lut 2006, 13:47

Ja zdecydowanie preferuję tradycyjne polskie imiona.

Z mniej tradycyjnych/typowych bardzo podoba mi się Maja.
Przed korekcj± nosa u dr Dobrskiej . :-)

Awatar użytkownika
GAGA
Przyjaciel Beauty
Przyjaciel Beauty

Post autor: GAGA » 03 lut 2006, 14:23

Lena zmiana imienia bądz nazwiska to wcale nie żaden problem. idziesz do urzedu piszesz pismo zjakich powodów- dostajesz jakiś tam termin na odpowiedz w czasie którego oni sprawdzają cie czy nie kręcisz? może wpaść do domu policjant który będzie chciał zobaczyć Twój paszport- czy czasem nie masz w jakimś kraju wbitego "gumisia" i jeśli jest ok to bez problemu dostajesz akceptacje. koszt to w przypadku gdy uznasz swoje np- imię bądz nazwisko za obraźliwe to dostajesz zgode za free, natomiast gdy uznają to tylko za Twój kaprys to płacisz ok 70-100zł.
potem tylko z dacyzją jedziesz złozyc podanie o wymiane dokumentów i sprawa gotowa.trzeba poświęcićok 3 dni w odstępach czasowych na decyzje i jesteś "nowo narodzona" :lol:
M³odym ludziom wydaje siê, ¿e pieni±dze s± najwa¿niejsz± rzecz± w ¿yciu. Gdy siê zestarzej±, s± ju¿ tego pewni./ Oscar Wilde
Snobizm jest jak wisienka na torcie - tylko dla wybranych. To rodzaj wtajemniczenia. Wyzwanie rzucone tyranii mas....

PINESKA
Miłośniczka Beauty
Miłośniczka Beauty
Kontakt:

Post autor: PINESKA » 03 lut 2006, 14:27

*Magda
*Magdalena
*Karolina

Moja siostra zmienieła imie..nie ma z tym najmniejszego problemu.wystarczy podanie z uzasadnieniem dlaczego zmieniasz...i tyle...Moja siostra miałą na imie BRONISŁAWA-BRONKA-BRONIA... mi sie podoba ....teraz jest MONIKA
A JEDNAK MARZENIA SIÊ SPE£NIAJA....

Awatar użytkownika
lena83
Rozmowna Beauty
Rozmowna Beauty

Post autor: lena83 » 03 lut 2006, 17:55

No niby zaden problem, ale jednak we wszystkich papierach mam inne i szkoda zachodu z wymiana tego, moze pomysle przed samym slubem jak i tak czesc bede musiala wymieniac :D A jak nie to coreczce dam tak na imie , chyba ze bedzie chlopak :?
21/12/2005 Skupin <okrÂągÂłe, 325cc pod miĂŞsieĂą>

Awatar użytkownika
wicherek
Przyjaciel Beauty
Przyjaciel Beauty
Kontakt:

Post autor: wicherek » 03 lut 2006, 22:55

crabro pisze: Mi bardzo podoba się imię Pola i chciałabym tak dać kiedyś na imie swojej córeczce. Ale jest to zdrobnienie od imienia Apolonia i prawdopodobnie nikt takiego imienia nie wpisze, chyba że trafię na jakiegoś nie znającego przepisów urzędnika, a to się zdarza. Sama widziałam w aktach urodzenia imiona w formie zdrobniałej :)
Ewentualnie można się wykłócać, że to wcale nie zdrobnienie :shock: :D
Myslę, że z Polą akurat nie powinnaś mieć problemów, gdyż coraz częściej to imię jest nadawane dzieciom i nie ma z tym wiekszych problemów. Mam dwie koleżanki, które mają córki o tym imieniu.
A tak gwoli ścisłości, Pola nie jest to zdrobnieniem ale formą skróconą imienia Apolonia
Błogosławiony ten, co nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego faktu w słowa.

Awatar użytkownika
blondi 222
Miłośniczka Beauty
Miłośniczka Beauty

Post autor: blondi 222 » 03 lut 2006, 23:48

a mi sie podoba Iwonka i Franek :wink:

Awatar użytkownika
Joasiajo
Aktywna Beauty
Aktywna Beauty
Kontakt:

Post autor: Joasiajo » 03 lut 2006, 23:56

Julia i Natalia
20.03;)Happy:)))))))

Awatar użytkownika
AnioÂłek
Bywalec Beauty
Bywalec Beauty

Post autor: AnioÂłek » 05 lut 2006, 12:44

a mi sie podoba imie Marysia :P Weronika :P :P
Anio³ek

Awatar użytkownika
Joasiajo
Aktywna Beauty
Aktywna Beauty
Kontakt:

Post autor: Joasiajo » 05 lut 2006, 14:49

aaaaa no i Ola czy jak kto woli Aleksandra...też ładne nie?:)
20.03;)Happy:)))))))

ODPOWIEDZ

Wróć do „Feel Free - Nie Krępuj Się”