Ortografia i gramatyka

Wolne tematy, dyskusje, tutaj możecie rozmawiać o wszystkim. Nasze codzienne i niecodzienne sprawy.

Moderator: Zespół I

Awatar użytkownika
GosiaczEq
Przyjaciel Beauty
Przyjaciel Beauty

Post autor: GosiaczEq » 05 cze 2009, 12:16

No dobra, a dlaczego tak się dzieje, że tych wszystkich dys- jest coraz więcej i więcej?? Przynajmniej tak słyszę, że co któreś dziecko ma dyslekcje, ile w tym prawdy nie wiadomo, ale wydaje mi się, ze chyba liczba takich osób wzrasta?
Nie muszę być idealna, ważne że jestem wyjątkowa =)

Awatar użytkownika
carrion
Bywalec Beauty
Bywalec Beauty

Post autor: carrion » 05 cze 2009, 15:02

viki pisze:przypadlosci typu dys- nie da sie wyleczyc. zrodlem jest brak odpowiednich polaczen nerwowych w mozgu lub sa za slabo wytworzone i mozg nie rozpoznaje pewnych rzeczy, liter, cyfr, odleglosci od prezedmiotow itd
o kurcze o tym to ja nie wiedziałam, ale w sumie ja te badania miałam robione bardzo bardzo dawno i wtedy w ogóle mało się mówiło o tym, w takim razie miałam skłonność :roll: hehe nawet fajnie to brzmi :-) , a to że więcej jest dzieci z dys wydaje mi się że wynika z tego, że po prostu częściej się o tym mówi, częściej się bada dzieci, a kiedyś nawet jeśli dziecko miało ten problem to było uznawane za głupie, mało inteligentne a tak na prawdę męczyło się ze swoją innością mózgu ;) moim zdaniem dzieci jest tyle samo co kiedyś tylko teraz zwracamy na to większą uwagę
17 sierpień 2009 (nowy nosek) --> dr Węgrzyn

Awatar użytkownika
Ofca
Aktywna Beauty
Aktywna Beauty

Post autor: Ofca » 05 cze 2009, 16:22

Według mnie dysleksję można wyleczyć.A jeśli nie wyleczyć, to "ograniczyć". Po prostu trzeba zapamiętać np. że "nie" piszemy rozdzielnie z czasownikami, a łącznie z przymiotnikami i rzeczonikami. Że "uje się nie kreskuje", że "ów" jest zawsze z "ó" oprócz skuwki, zasuwki i wsuwki.... Nie jest to takie trudne. Nie można zawsze iść na łatwiznę. Każdy może się tego nauczyć, nie wymaga to jakiegoś ogromnego sprytu czy inteligencji.
22.03.2017 - CKN dr Zawisz

Awatar użytkownika
viki
Przyjaciel Beauty
Przyjaciel Beauty

Post autor: viki » 06 cze 2009, 10:24

dzieje sie tak z dwóch powodow...

po pierwsze: sporo rodzicow zalatwia lewe zaswiadczenia dla swoich pociech zeby mialy latwiej
po drugie: wiecej sie o tym mowi, wiecej dzieci jest diagnozowanych...

oczywiscie ten wysyp lewych zaswiadczen spowodowal jedynie ze dzieci, ktore na prawde maja problem sa z gory traktowane jak oszusci.

ofca, na prawde tego sie nie da wylecvzyc, tak jak nie da sie wyleczyc autyzmu, bo chodzi o to, ze mozg nie rozpoznaje pewnych rzeczy, mozna jedynie nauczyc jak sobie radzic z tym, jak maskowac ta niedoskonalosc... przeczytaj info na stronie ktora podalam. ja na przyklad nie rozrozniam cyfry 3 i pisanej litery E. za chiny ludowe jak pisze to nie wiem ktore jest ktore.... mozesz mnie przypiekac zywym ogniem i nic
Kocham mój nowy biust. Szkoda, że nie poszłam na zabieg wcześniej....

Awatar użytkownika
GosiaczEq
Przyjaciel Beauty
Przyjaciel Beauty

Post autor: GosiaczEq » 06 cze 2009, 15:35

viki pisze:ja na przyklad nie rozrozniam cyfry 3 i pisanej litery E
heh, nie wiedziałam, że tak można.. a to może, to że ja nie potrafie powiedzieć, która to jest prawa strona to też mogę zaliczyć do tego? :-) . Jak mnie ktoś zapyta o lewą, to wiem zawsze, a jak o prawą to się zastanawiam :| :-D :-) :-D

Awatar użytkownika
Ofca
Aktywna Beauty
Aktywna Beauty

Post autor: Ofca » 06 cze 2009, 18:26

Viki: może źle się wyraziłam... Chodziło mi o to, że po prostu trzeba ćwiczyć, dużo czytać, zapamiętać kilka reguł i już jest łatwiej... :)

Awatar użytkownika
viki
Przyjaciel Beauty
Przyjaciel Beauty

Post autor: viki » 06 cze 2009, 20:23

GosiaczEq, tak jak napisano w linku nierozroznianie stron lewa/prawa to tez jest to.

Ofca, ale to nie jest kwesita cwiczenia i zapamietania tylko czegos w rodzaju zlej pracy mózgu, tak jak daltonista nie rozroznia niektorych kolorow tak dyslektyk nie rozroznia liter... i mozesz sobie cwiczyc ile wlezie...

a tak na prawde najgorsze sa te lewe zaswiadczenia bo jak gdzies ide z mlodym i mowie co i jak to najpierw traktuja nas jak oszusta, dopiero pozniej normalnie...
Kocham mój nowy biust. Szkoda, że nie poszłam na zabieg wcześniej....

Awatar użytkownika
Ofca
Aktywna Beauty
Aktywna Beauty

Re: Ortografia

Post autor: Ofca » 07 cze 2009, 21:01

Może dlatego mam do tego takie sceptyczne podejście ;p Bo właśnie wiele osób ma takie zaświadczenia, nawet ci, którzy nie wydaje mi się, aby byli chorzy. Ale takie zaświadczenie daje dużo korzyści, dłużej pisze się ważne egzaminy, nauczyciele przymykają oko na błędy...

Awatar użytkownika
GosiaczEq
Przyjaciel Beauty
Przyjaciel Beauty

Post autor: GosiaczEq » 07 cze 2009, 21:12

Viki hm to ja mmam chyba tylko zalążek dys-, bo reszty z tych objawów nie mam :-) .
A jak myslicie czy epoka komputerów spowoduje, ze wiecej bedzie takich osob dys- ? bo skoro pełno dzieciaków teraz piszę po prostu ze słuchu, książek nie czyta, to mozg tez inaczej pracuje.

Awatar użytkownika
daria_1
Miłośniczka Beauty
Miłośniczka Beauty
Kontakt:

Post autor: daria_1 » 08 cze 2009, 10:09

GosiaczEq pisze: A jak myslicie czy epoka komputerów spowoduje, ze wiecej bedzie takich osob dys- ? bo skoro pełno dzieciaków teraz piszę po prostu ze słuchu, książek nie czyta, to mozg tez inaczej pracuje.
gdzies czytalam ze wlasnie dlatego jest coraz wiecej dzieci z ta wada :!:

ODPOWIEDZ

Wróć do „Feel Free - Nie Krępuj Się”