IV RP-nadchodzi totalitaryzm?

Wolne tematy, dyskusje, tutaj możecie rozmawiać o wszystkim. Nasze codzienne i niecodzienne sprawy.

Moderator: Zespół I

Awatar użytkownika
kik@
Przyjaciel Beauty
Przyjaciel Beauty

Post autor: kik@ » 30 maja 2007, 22:43

brawo groszek podsun pomysl Giertychowi
wprost idealnie pasuje nam pod temat :?
kika -> 08.2005/07.2006 op. noska - dr Latkowski 8-)

NIE MODERUJE JUZ FORUM od 02.12.07

Awatar użytkownika
agatha_s
Miłośniczka Beauty
Miłośniczka Beauty

Post autor: agatha_s » 30 maja 2007, 22:55

a ja uważam, że dobrze, iż teraz są takie testy. Oczywiście nie można tego nadużywać.

Ja jestem dyslektykiem, i jestem leworęczna. Niestety w szkole zmuszono mnie do pisania prawą ręką. Za używanie lewej dostawałam po łapach. W efekcie spowodowało to problemy. No ale wtedy nikt się tym nie przejmował. Nauczyłam się sobie radzić bo silne dziecko byłam, ale tylko ja wiem co przeszłam.

Awatar użytkownika
Bella
Przyjaciel Beauty
Przyjaciel Beauty
Kontakt:

Post autor: Bella » 31 maja 2007, 07:51

jest mi wstyd, ze przyszło mi żyć w tak głupio rządzonym kraju - rządzonym przez takich: piiii, piiiiii, piiiii,....... Cały świat z nas się , śmieje.
Ale to co giertych wymyślił to juz przechodzi ludzkie pojęcie:

http://wiadomosci.onet.pl/1545156,11,item.html

Giertych skreśla Dostojewskiego i Gombrowicza

http://www.beautywpolsce.com/forum/imag ... /dXXXk.jpg
"Gazeta Wyborcza": Gombrowicz, Witkacy, Kafka i Goethe usunięci z listy lektur szkolnych!
Ministerstwo Edukacji Narodowej zmieniło kanon lektur. Nowy ma obowiązywać od przyszłego roku szkolnego. Projekt rozporządzenia w tej sprawie MEN umieściło na swojej stronie internetowej.

Z listy lektur zostali wymazani: Witold Gombrowicz (dotąd licealiści czytali "Ferdydurke" i "Trans-Atlantyk") i Witkacy ("Szewcy" ). Zniknął też Johann Wolfgang Goethe - uczniowie nie poznają więc ani "Cierpień młodego Wertera" ani "Fausta". Nie ma "Procesu" Franza Kafki i ani jednej powieści Josepha Conrada. Skreślony został również "Inny świat" Herlinga-Grudzińskiego, wypadł Fiodor Dostojewski.
- Widocznie IV RP nie są potrzebne dylematy moralne ze "Zbrodni i kary" - komentuje oburzony Adam Kalbarczyk, dyrektor Prywatnego Gimnazjum i Liceum Ogólnokształcącego im. I.J. Paderewskiego w Lublinie i polonista z Uniwersytetu Marii Curie-Skłodowskiej. - Najwyraźniej poradzimy sobie bez najwybitniejszych twórców naszej literatury, krytycznych wobec polskich kompleksów. W ten sposób wzmocnimy zaściankowe tendencje i utopimy się w sosie bogoojczyźnianego samozadowolenia.

- Nowy kanon funduje nam straszliwą lukę kulturową. Takiego absurdu nawet Witkacy by nie wymyślił - komentuje dr Tomasz Wroczyński z Instytutu Literatury Polskiej Uniwersytetu Warszawskiego, również autor podręczników do polskiego.

Awatar użytkownika
Bella
Przyjaciel Beauty
Przyjaciel Beauty
Kontakt:

Post autor: Bella » 31 maja 2007, 08:57

http://www.beautywpolsce.com/forum/imag ... cza_ok.gif
Środa, 30 maja 2007
Teletubiś ośmiesza Polskę bardziej niż premier

Najbardziej wstydzimy się numeru z teletubisiami. Ośmiesza Polskę też premier bez konta i podważanie teorii Darwina - pisze "Gazeta Wyborcza".
http://www.beautywpolsce.com/forum/imag ... sie130.jpg
Fioletowy Tinky Winky - teletubiś-gej?
(fot. / Stuart Ramson

Od paru miesięcy wielu Polaków zdumiewa się głupstwami, jakie wygadują nasi politycy. Niektóre z nich są tak wyjątkowe, że przebijają się nawet do zachodnich mediów, które na co dzień Polską interesują się o tyle o ile - podkreśla "GW".

Wiadomością weekendu stała się zapowiedź rzeczniczki praw dziecka Ewy Sowińskiej, że trzeba sprawdzić, czy teletubiś Tinky Winky nie jest aby gejem. Informacja stała się przebojem serwisów internetowych świata, w poniedziałek była na topie informacji przesyłanych sobie przez użytkowników strony BBC.

"Gazeta Wyborcza" zapytała w sondażu PBS DGA o "Teletubisie" i trzy inne newsy z Polski, które zrobiły ostatnio karierę. Badani mieli każdorazowo rozstrzygać, czy Polskę ośmieszają, czy może budzą do nas sympatię, czy też są obojętne.

Ten swoisty ranking osobliwości wygrały "Teletubisie" - aż 84% badanych uznało, że akcja rzecznik Sowińskiej nasz kraj ośmieszyła.

Premier bez konta i odrzucanie teorii ewolucji (w czym poza Maciejem Giertychem celował wiceminister edukacji Orzechowski) też trzymają się mocno w ośmieszaniu Polski.

Bardziej rozrywkowy charakter miało drugie pytanie, w którym badani mogli wczuć się w "podejrzliwych polityków doszukujących się niewłaściwych zachowań seksualnych" u bohaterów bajek dla dzieci. Większość uznała, że słynne postaci dziecięcej literatury i filmu są poza podejrzeniem. Jeżeli już kogoś politycy mogliby się czepnąć, to Żwirka i Muchomorka - tak uznało 31% badanych. Dalsze miejsca zajęli: Bolek i Lolek - 31% wskazań; Królewna Śnieżka i siedmiu krasnoludków - 31%; Kubuś Puchatek z Prosiaczkiem - 27%.

Tyle samo osób - 27% - wskazało na Jacka i Placka z filmu "O dwóch takich, co ukradli księżyc". Za filmowym wcieleniem młodziutkich braci Kaczyńskich znalazły się tylko najmniej podejrzane muminki - 19%. (PAP)

http://wiadomosci.wp.pl/kat,8171,wid,88 ... omosc.html

Awatar użytkownika
gracja
Uzależniona Beauty
Uzależniona Beauty

Post autor: gracja » 31 maja 2007, 09:49

Ja pier***ę, gdzie ja żyję?????????Nic mi nie podnosi tak ciśnienia jak te debilne pomysły obecnego rządu. Giertych znowu przegiął pałę - najpierw matury a teraz - nie dość, że rośnie nam pokolenie sms'owe, którego głównym zajęciem jest stukanie w klawiature telefonu - to jeszcze ograniczmy im liczbę lektur do przeczytania - po ich obciążać taką liczbą niepotrzebnych dyrdymałów napisanych lata temu..........BRAK SŁÓW
Swoją drogą - Giertych musi być naprawdę zakompleksionym gościem. Może przydałoby się powiększenie tego i owego.............
...czemu ze wszystkich pragnieñ na ¶wiecie to Ty mnie wybra³e¶.....

Awatar użytkownika
uranus
Bywalec Beauty
Bywalec Beauty
Kontakt:

Post autor: uranus » 31 maja 2007, 10:54

To jest przerazajace!!! Szok! :x
Cholerny Giertych! :evil: przeciez lektury, ktore usunal, byly jednymi z tych najbardziej wartosciowych i ciekawych!
Najlepiej by bylo, gdyby przez wszystkie lata liceum przerabialo sie Biblie :x

Ale sie wscieklam :evil:

Awatar użytkownika
Karolina044
Rozmowna Beauty
Rozmowna Beauty

Post autor: Karolina044 » 31 maja 2007, 14:22

taaaaaaaaaaaaaak, Stary i Nowy Testament - obowiązkowo do tego Encykliki Papieskie,
a na wycieczkę klasową to tylko do Kościoła,
zakaz kolonii i obozów - tylko Oaza Dzieci Bożych (nie jestem oczywiscie przeciwnikiem ich - Oazy) tylko się śmieje, bo to co się wyrabia w naszym kraju to jakaś paranoja,
no ale niestety KTOŚ ICH WYBRAŁ
25 maj 2006- piersi A. Zieliñski

Awatar użytkownika
uranus
Bywalec Beauty
Bywalec Beauty
Kontakt:

Post autor: uranus » 31 maja 2007, 14:35

no nie moge tego przebolec!!!!! :evil: :evil: :evil:

i jak tu wracac do Polski??? ciagle cos!!! NON-STOP! nie ma tygodnia bez ich debilnych pomyslow, zmian, bez afer... no do cholery-NIE MA!
Polska to chore panstwo! Nawet teletubisie im przeszkadzaja! PARANOJA!!!

I jak tu byc patriotka? Ja nia nie jestem i widze, ze nie bede! A szkoda... :x

-Czemu Kaczynscy maja ciemne szyby w swoich samochodach?
-Zeby nie bylo widac, ze jezdza w fotelikach!

O!

Awatar użytkownika
maxi
Specjalista Beauty
Specjalista Beauty

Post autor: maxi » 31 maja 2007, 14:38

Viki!Kochana nie mialam zamiaru obrazic Ciebie ani Twoich dzieci.Niestety przypadki podszywania sie pod rozne schorzenia sa nagminne i "wyludzonych" zaswiadczen o dysleksji jest wiecej niz prawdziwych.W moim bliskim otoczeniu jest kilkoro dzieci-mlodziezy z zalatwionym papierkiem o dysleksji.Nie potrzeba zadnych badan,wystarczy gotowka.Mialabym raczej pretensje do skorumpowanych lekarzy niz do spoleczenstwa,ze tak odbiera dysleksje.Sama w wieku szkolnym mialam problemy z matematyka.Wyjatkowo uzdolniona humanistycznie i artystycznie, nie potrafilam zrozumiec zasad matematyki.Kosztowalo mnie to duzo pracy i czasu,zeby dorownac innym ale sie udalo.Nauczyciele powtarzali mojej mamie: zdolna ale len,bo nie przychodzilo im do glowy,ze naprawde nie rozumiem.Pracowala ze mna tak jak Groszek planuje robic to ze swoim dzieckiem.Podejzewam,ze gdybym dostala papierek,ze mam problem to i tak by mnie gonila do nauki.Pewnie nawet bardziej.

Awatar użytkownika
uranus
Bywalec Beauty
Bywalec Beauty
Kontakt:

Post autor: uranus » 31 maja 2007, 14:53

Maxi mialam podobnie. Tez zaliczam sie raczej do humanistek-artystek i przedmioty scisle-matematyka, fizyka- byly i sa dla mnie abstrakcja! Czarna magia! Nie potrafilam zrozumiec najprostszych dzialan czy zadan z trescia. Od koncowych klas podstawowki, przez calosc liceum, mialam z matematyki korepetycje :o

A co do dysleksji, to zawsze uwazalam ten termin za kompletna bzdure... Zapewne takze dlatego, ze przedmioty humanistyczne, jeszyk polski ( i tym samym ortografia) byly/sa moim zywiolem...
Wiem, ze sa osoby, ktore naprawde maja problemy z literkami (tak jak ja mam problemy z cyferkami), ale powiedzmy sobie szczerze... wiekszosc "dyslektykow" posiada takowe zaswiadczenie z czystego lenistwa i nieuctwa!

ODPOWIEDZ

Wróć do „Feel Free - Nie Krępuj Się”