SPOOWIEDZ :[

gniew, miłość, nadzieja, nienawiść, nuda, obrzydzenie, przyjaźń, radość, smutek, strach, szczęście, tęsknota, współczucie, wstręt, wstyd, zazdrość, złość

Moderator: Zespół I

Awatar użytkownika
OLIO
Miłośniczka Beauty
Miłośniczka Beauty
Kontakt:

SPOOWIEDZ :[

Post autor: OLIO » 20 sie 2006, 16:50

czesć, zmuszona zostałam do napisania tego topiku ponieważ byłam u spowiedzi i szook nie dostałam rozgrzeszenia...

a byyło tak: miałam byc chrzestną no i wypadałoby sie wyspowiadac, no i poszłam do Koscioła, oczywiscie pech chciał, że młody ksiadz wychodził z konfesjonału bo konczył juz spowiadac, ja podeszłam do niego i poprosiłabym czy by mnie wysppowiadał, on na to, ze sie spoźniłam ale ze ok moge isc z nim do zachrystii. I poszłam, uklękłam na kleczniku i zaczełam sie spowiadac (ale głupia sytuacja) no i wyznaje grzechy, chyba powiedzialam 3 ze czasami kłamie ze nie chodze do kosciola ze pokuty nie odmowiłam, no i cisza nie wieciałam co mam wiecej mowic...ksiadz powiedzial ze mi przypomni i zaczal wymieniac 7 grzechow głownych i stanelo na grzechu cielesnym itp, ni i ja ze mowie ze zgrzeszyłam cielesnie a on na to ze jak to, co to znaczy (na pewno wiedzial o co mi chodzi) a ja ze kochałam sie z mezczyzna a on o współżyjesz? a ja ze tak no i przyznałam sie ze mieszkam z chłopakiem a on na to ze mam sie wyprowadzic od niego a ja ze sie nie wyprowadze, on na to ze mi nie da rozgrzeszenia bo nie obiecuje poprawy szoook, nie wiedziałam co powiedziec, wychodziłam z tamtad jak ostatnia idiotka,
oczywiscie do Komunii poszłam z grzechami i bez rozgrzeszenia

http://tickers.TickerFactory.com/ezt/d/ ... /event.png

Snem byÂło zycie...dopoki Ty nie pojawiÂłes sie wtedy w nim....

_Pysia_
Aktywna Beauty
Aktywna Beauty
Kontakt:

Post autor: _Pysia_ » 20 sie 2006, 17:02

mam ten sam problem, bo mam zostać chrzestną a do kościoła nie chodzę, a karteczka musi byc na chrzest.

Ogólnie jestem na nie do kosioła. moja siostra nie może ochrzcić dziecka bo nie ma ślubu kościelnego z mężem. proboszcz powiedział nie i koniec, bo niestety tak jak ty moja siostra była za szczera na rozmowie z nim. zbyt dużo już słyszałm od księzy i widzę, a bym jeszcze chciała chodzić do kościoła. I bardzo obawiam się ,że obecna władza chce zrobić z nas państwo katolickie.
...nie mów nic, nie chce wiedzieæ co naprawdê dzieje siê doko³a nas...

Awatar użytkownika
wpz
Uzależniona Beauty
Uzależniona Beauty

Post autor: wpz » 20 sie 2006, 17:14

Ja nie miałam takiego problemu z chrzcinami moich córek.
Nie tylko nie miałam ślubu kościelnego, ale i cywilnego.
Dopiero niedawno, po 9 latech zdecydowalismy się na ten krok.

A do Kościoła też się zraziłam przez spowiedź.
Dawno temu latałam do Kościoła co tydzien i często się spowiadałam, aż Ksiądź mi zwrócił uwagę, ze za często :shock: i przestałam :D
10.03.2006r. - dr ÂŁÂątkowski

"Wszystko, co zgadza siĂŞ z naszymi myÂślami i Âżyczeniami, jest prawdÂą. Wszystko inne doprowadza nas do wÂściekÂłoÂści. "
Andre Maurois

Samanthii
TOP Beauty
TOP Beauty

Post autor: Samanthii » 20 sie 2006, 17:21

:lol: :lol: :lol:

ja tez kiedys nie dostalam rozgrzeszenia - :shock: :? :twisted:

Poszlam wiec do innego ksiedza - nie przyznalam sie do wszystkiego : "wiecej grzechow nie pamietam, bla bla bla..." :lol: :wink: i dostalam rozgrzeszenie... :P

po slubie przestalam sie spowiadac-
-i jest mi czasami smutno, ze np. nie chodze do komunii (zwlaszcza przykro mi sie robi na swieta... :( )... ale zawzielam sie i juz ! :evil:

Moja religia mi odpowiada- przeszkadzaja mi jednak przykazania koscielne i koniecznosc spowiedzi.................................

_Pysia_
Aktywna Beauty
Aktywna Beauty
Kontakt:

Post autor: _Pysia_ » 20 sie 2006, 17:25

mi ogólnie przeszkadza bogactwo i zakłamianie kleru "z wyższych sfer", zakłamanie niekórych księzy oraz hipokryzja tych wierzących. Do kościółka co dzień, a jak kogoś obgadać to zaraz a jak komuś pomóc to nie ma kto. I jeszcze jak ktoś ma trochę inne zdanie to najlepiej zlinczować

iff
Rozmowna Beauty
Rozmowna Beauty

Post autor: iff » 20 sie 2006, 17:35

Olio: idz do innego ksiedza! Popytaj znajomych a napewno poleca kogos MADREGO, kogos kto zna i rozumie wspolczesny swiat i ma otwarty umysl. Ksiedza, ktory nie stracil kontaktu z rzeczywistoscia - jest wielu takich ...tylko szkoda, ze wiecej jest takich jak opisalas. To oni sa powodem dla ktorego ludze odchodza od Kosciola - przyklad: ja. Spowiedz to moja najwieksza bolaczka...i bariera nie do pokonania -bo jak ja moge jakiemus obcemu facetowi w sukience opowiadac o swoich tajemnicach i problemach? I to przez kratke i na kolanach! ... Jestem wierzaca a nawet bardzo! Ale te nakazy, zakazy, ciagle poczucie winy i grzechu, dziwne obrzedy (procesje! -majace swoj rodowod w poganstwie (!), ta koscielna retoryka, ten gornolotny i malo zrozumialy jezyk, ta obluda niektorych (zaznaczam niektorych) ksiezy ... to wszystko spowodowalo to, ze nie praktykuje.

Awatar użytkownika
nowka
Aktywna Beauty
Aktywna Beauty
Kontakt:

Post autor: nowka » 20 sie 2006, 17:44

Dziewczyny przeciez to czysta hipokryzja! Po co chodzic do spowiedzi i klamac, po co byc chrzestna skoro nie wierzy sie w sens tego chrztu, przyjmowac komunie nie wierzac, ze to cialo Jezusa. Wyznawanie wiary, jest calkowicie dobrowolne( na szczescie) i nie slyszalam, zeby z tego tytulu grozily komukolwiek jakies sankcje, zeby byc zmuszanym do chodzenia do kosciola. Wiec po co te oszustwa, dla kogo. Cenie ludzi, ktorzy potrafia byc uczciwi w stosunku do siebie jak i innych i jesli sa niewierzacy ,albo gdy wierza w Boga, ale nie wyznaja zadnej religii to nie bawia sie w chodzenie na niby do spowiedzi, nie biora na niby slubow i nie chrzcza na niby dzieci, bo jak inaczej "jak na niby" nie mozna chyba okreslic robienie czegos w co sie nie wierzy.
Moze jestem dziwna ze swoim podejsciem, ale naprawde nie lubie hipokryzji.

pozdrawiam
13.05.2006 nosek prof Jethon, 22.01.2010 325 hp mentor okragle - sa super

Awatar użytkownika
Kobietka
Bywalec Beauty
Bywalec Beauty

Post autor: Kobietka » 20 sie 2006, 17:44

OLIO, proponuję Tobie zmówić pokutę i pójść jeszcze raz do spowiedzi, ale do innego księdza!! Niektórzy księża są naprawdę zagorzałymi przeciwnikami, jeżeli chodzi o "współżycie przedmałżeńskie"...
Powiedz też o tym,że u poprzedniego księdza nie dostałaś przez to rozgrzeszenia...myślę,że jakiś młodszy ksiądz Cię zrozumie...

Ja też kiedyś byłam u takiego "starucha" i wyszłam od niego ze łzami w oczach-tak mnie wkurzył :evil: ...ale rozgrzeszenie dostałam :roll:
A poszlo o to,że wspomniałam coś że kłócę się ze swoim chłopakiem, a on na to: "jak to Twoim,a co Ty masz go sobie na własność, kupiłaś go,...zobaczysz,że bedziesz miała jeszcze z dziesięciu takich chłopaków",
ja na to, że "nie będę, bo znam siebie, a poza tym wiem,że to ten"
a on:"będziesz miała, będziesz, jeszcze wspomnisz moje słowa!!"normalnie dureń-nie cierpię go do tej pory, chociaż ogólnie nie mam nic do księży :?

A raz moja przyjaciółka była u niego i powiedziała takie zwyczajne,codzienne grzechy, to ją wyzwał i powiedział,że jest tak niedobra,że powinna modlić się do Boga,by jak naszybciej umarła :!: :shock: :shock: :x

Więc jak widzisz księża( jak i zwyczajni ludzie) są różni i mają różne poglądy...więc nie warto się zrażać, tylko jak Tobie zależy-pójdź jeszcze raz do spowiedzi :wink: Powodzenia :D
nowe uszy...ma³a rzecz a cieszy :)
13.07.2006r-korekcja uszu-dr Brzuchanski

Awatar użytkownika
blondi 222
Miłośniczka Beauty
Miłośniczka Beauty

Post autor: blondi 222 » 20 sie 2006, 18:30

co za ksiadz.. hammer w glowach sie juz im wszystkim poprzewracalo..a potem sie dziwia , ze nasze pokolenie odwraca sie od kosciola.. 8p

Olio...idz Ty moze faktycznie do innego bardziej oswieconego ksiedza..bo ten jeszcze troche i Cie z ambony wyklnie .. :-))

_Pysia_
Aktywna Beauty
Aktywna Beauty
Kontakt:

Post autor: _Pysia_ » 20 sie 2006, 19:06

nowka, może to hipokryzja, ale moja siostra poprosiła mnie na chrzestną i ja chce być "matką " dla mojego siostrzeńca. Ona chrzci bo wie jak są traktowane dzieci w szkole jesli nie chodza na religię, a młody będzie miał póxniej wybór i do niczego nie bedzie zmuszany. Oni np nie pojdą do komunii na tym chrzcie.
Ja również nie biorę ślubu kościelnego, pomimo nacisków rodziny.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Emocje - pierwotne i wtorne”