Jak odkryc wlasne powolanie?Jaka praca daje Wam satysfakcje?

gniew, miłość, nadzieja, nienawiść, nuda, obrzydzenie, przyjaźń, radość, smutek, strach, szczęście, tęsknota, współczucie, wstręt, wstyd, zazdrość, złość

Moderator: Zespół I

Awatar użytkownika
Tula
Aktywna Beauty
Aktywna Beauty

Jak odkryc wlasne powolanie?Jaka praca daje Wam satysfakcje?

Post autor: Tula » 10 lip 2009, 10:59

Od dziecka mialam problem z okresleniem sie: kim chce byc jak dorosne? Dzisiaj jako osoba dorosla - nadal nie wiem jaka praca przynioslaby mi satysfakcje zawodowa i finansowa. Praca biurowa jaka mam od 10 lat smiertelnie mnie nudzi i wiem, ze nie chcialabym w niej tkwic do emerytury. Nie mam jednak pomyslu co chcialabym robic. Czy znacie jakies metody pozwalajace odkryc wlasne powolanie? Jaka praca daje Wam satysfakcje?
23.02.2009 - nosek - dr Marek Węgrzyn
11.01.2010 - poprawka - j.w.

Awatar użytkownika
Dana2
Aktywna Beauty
Aktywna Beauty
Kontakt:

Re: Jak odkryc wlasne powolanie?Jaka praca daje Wam satysfakcje?

Post autor: Dana2 » 10 lip 2009, 12:00

Tula, ja też mam z tym problem. Zawsze pracowałam w handlu na różnych stanowiskach, w jednej nawet spędziłam prawie 10lat. To było fajne do pewnego momentu, teraz pracuje w zupełnie innej branży ale juz się tym znudziłam po 2 miesiącach. Przeglądam ciągle jakies ogłoszenia ale nie ma nic ciekawego ze względu na kryzys.
Mnie się marzy praca od 8 do 16 z wolnymi sobotami i niedzielami, ponieważ nigdy nie pracowałam w takich godzinach.
dr Nagórska 22.05.09 aparat ortodontyczny dwa łuki
dr Szczyt 24.06.09 całkowita korekta nosa

Awatar użytkownika
kasia3210
Rozmowna Beauty
Rozmowna Beauty
Kontakt:

Post autor: kasia3210 » 10 lip 2009, 14:11

Ja zwykle pracuje od 8-16 , czasem 9-17, wolne weekendy. Prace mam przy biurku, 8h przed komputerem, co mnie juz wykancza. Pracuje prawie z samymi facetami w dziale informatyki. Wolalabym miec prace, ktora polegalaby na kontakcie z klientem. Jakas bardziej energiczną, zeby cos sie dzialo, a nie non stop na d... przed kompem. Np. polowa dnia w biurze a polowa gdzies u klienta w firmie.
Moja sioistra ma taka prace, jest co prawda bardziej nerwowa niz ja, ale widac ze lubi swoja prace, sprawia jej ona przyjemnosc, zarabia wiecej, bo ma prowizje, firma organizuje im szkolenia w hotelach spa i rozne takie imprezki. A ja stracilam motywacje do pracy i rozgladam sie powoli za czyms bardziej motywujacym. Na dodatek placa beznadziejnie.
30-03-2009 - dr K. Ostrowska-Clark - 510FX Allergan 350gr (12.5x13.0x5.6)

Awatar użytkownika
Tula
Aktywna Beauty
Aktywna Beauty

Post autor: Tula » 10 lip 2009, 14:29

Ja tez wolalabym kontakt z ludzmi w pracy niz nos w liczbach ale ... jestem zodiakalna wagą i mam takie hustawki emocji, ze w jednej chwili klientom nieba bym przychyliła a w drugiej zabila wzrokiem. Mam zdecydowanie wieksze zdolnosci tworcze niz odtworcze. Zaluje, ze nie poszlam na projektowanie wnetrz lub zieleni (a nie zarzadzanie i marketing :( ) Moglabym co roku urzadzac generalny remont w domu i stale wymyslac nowy uklad drzewek w ogrodzie. To lubie robic naprawde. Niestety, to tylko moje hobby, a za pozno aby zrobic z tego droge zawodowa. Zanim zrobie studia to stuknie mi 40-tka
23.02.2009 - nosek - dr Marek Węgrzyn
11.01.2010 - poprawka - j.w.

Awatar użytkownika
Megumi
Bywalec Beauty
Bywalec Beauty

Post autor: Megumi » 10 lip 2009, 15:13

Tula pisze:Ja tez wolalabym kontakt z ludzmi w pracy niz nos w liczbach ale ... jestem zodiakalna wagą i mam takie hustawki emocji, ze w jednej chwili klientom nieba bym przychyliła a w drugiej zabila wzrokiem.
Jak dla mnie to całkiem normalne, każdy ma lepsze i gorsze dni!
Ja jestem po maturze, wszyscy mnie gonią na studia, a ja nie jestem zdecydowana na co iść! Nie chce popełnić błędu i iść na studia po to by poprostu mieć papierek! Z jednej strony nie chciałabym siedzieć przy biurku, a z drugiej długi kontakt z ludźmi bywa denerwujący dla mnie, czasem potrzebuje spokoju. Tula pomyśl co sprawia Ci radość, i może zacznij się kształcić się w tym kierunku! Na naukę nigdy nie jest za późno.
Ja myślałam o turystyce tzn. pilotowanie wycieczek, ale chyba jednak zrezygnuję, nie est to takie łatwe i przyjemne jak się wydaje. Jedyna praca do której się kwalifikuję, czym się interesuje to konserwator sztuki, ale okropnie ciężko dostać się na ten kierunek! Ciągle ulepszam swój warsztat, ale takich jak ja jest mnóstwo! Wolę zarabiać mniej, ale chce by praca sprawiała mi przyjemność, a nie męczyć się i frustrować.

Awatar użytkownika
GosiaczEq
Przyjaciel Beauty
Przyjaciel Beauty

Post autor: GosiaczEq » 10 lip 2009, 15:39

MEgumi.. nie musisz isc na turystyke, zeby byc pilotem, wystarczy, ze zrobisz kurs.. nie pamietam ile kosztuje 500/600zł (do 1tys) i masz papierek i taki sam start jak po studiach ;) mozesz na wakacje pojechac jako pilot, kasa Ci sie zwroci, a Ty sie przekonasz czy to akurat to 8-) .
Nie muszę być idealna, ważne że jestem wyjątkowa =)

Awatar użytkownika
majamajamaja
TOP Beauty
TOP Beauty

Post autor: majamajamaja » 10 lip 2009, 19:19

Megumi, swieta racja z tym, co mowisz. Co Ci po "papierku", to juz nie te czasy. A co pisze Gosiaczek - to jest super propozycja dla Ciebie. I na kursie od razu masz praktyke, widzisz, czy Ci sie podoba. A jaka praktyke kochana!
Ja na taki kurs trafilam z przypadku, bo bylam na pasujacym Wydziale na uniwersytecie - na geografii, a prowadzacy to byl spoko czlowiek. Caly program mial super i na kieszen studenta skrojony: bylismy jeden tydzien w superowym uniwersyteckim zameczku - tam byly wyklady, a wieczorem imprezy, a inny tydzien bylismy w Pradze i w Wiedniu i chyba jakos tez zahaczylismy o Tatry slowackie, bylo genialnie. A ja sie przekonalam, ze na dzien tamtejszy to nic dla mnie i szkoda mi czasu na zakuwanie do egzaminow na przewodnika!

Tula, czy wybralas sobie imie z pewnego filmu, w ktorym zycie pewnej skromnej dziewczyny nagle zaczyna przybierac pozadany kierunek? Poniekad tez zwiazanego z biurami podrozy? Dlaczego studiowalas zarzadzanie i marketing?
Moja kochana mamusia zawsze glosno mowila, ze ten "marteki" to dobry kierunek, zwlaszcza dla mnie ;)
A mnie 0,5% punktow zabraklo na egzaminach wstepnych na akademii ekonomicznej do magicznej granicy, od ktorej bylo sie zakwalifikowanym w jej szeregi. Cale szczescie, tak tez sobie od razu pomyslalam. Dzisiaj, po 10 latach wiem, ze powinnam byla zostac inzynierem. Tylko z drugiej strony, gdybym miala 10 lat czekac na objawienie, to bym chyba zwatpila we wszystkie swoje talenta!
15 kwietnia 2009 - Brzuchanski, powieki

Awatar użytkownika
GosiaczEq
Przyjaciel Beauty
Przyjaciel Beauty

Post autor: GosiaczEq » 10 lip 2009, 20:44

ja jeszcze nie wiem co jest moim powołaniem.. jak byłam mała to zawsze rysowałam sobie wnetrza mieszkan i ukladalam mebelki itd itd. teraz moj znajomy poszedl na studia architektura wnetrz... i zaczelam sie zastanawiac, czemu o tym nie pomyslalam, skoro tak to lubilam.. ale wtedy to nawet nie myslalam, ze taki zawod bedzie kiedys na czasie heehhe.
Mi sie moje zainteresowania zmieniaja, po 2 latach góra i nadal sie na niczym nie zatrzymalam :doubt: hehe mam tak od urodzenia , wiec pewnie do konca zycia bede szukac :-D
Nie muszę być idealna, ważne że jestem wyjątkowa =)

Awatar użytkownika
majamajamaja
TOP Beauty
TOP Beauty

Post autor: majamajamaja » 11 lip 2009, 16:24

eeee... ja tez mam co rusz nowe zainteresowania, ale pewne moje cechy pozostaja te same: jestem kreatywna i zachwyca mnie piekno, mam miarke w oczach, dobra orientacje i zmysl techniczny. To ide w tym kierunku. Nie chce tez pozostac w jednej branzy przez cale zycie (och, to chyba musi byc nudne) tak, jak np. ksiegowa.

Awatar użytkownika
majamajamaja
TOP Beauty
TOP Beauty

Post autor: majamajamaja » 14 lip 2009, 17:31

no to dzieczyny, juz z jedna praca sie pozegnalam, a tak sie zamartwialam, ze nie bylam zupelnie szczera do faceta. On nie byl szczery dla mnie. Planowal mnie zatrudnic na cwierc etatu, jak sie dowiedzialam, a ja szukam na caly. Ladnie.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Emocje - pierwotne i wtorne”