Na emigracji- czyli jak sie odnaleźć ?:)cz.2

gniew, miłość, nadzieja, nienawiść, nuda, obrzydzenie, przyjaźń, radość, smutek, strach, szczęście, tęsknota, współczucie, wstręt, wstyd, zazdrość, złość

Moderator: Zespół I

Awatar użytkownika
renusia
Miłośniczka Beauty
Miłośniczka Beauty

Post autor: renusia » 19 paź 2008, 19:44

Londyjka pisze:renusia, to mnie bardzo pocieszylas,ze tu mimo wszystko dbaja o kobiety przy porodzie
Bardzo sie ciesze :-D Naprawde w 100% moge polecac angielska sluzbe zdrowia 8-)

Co do usg to pierwsze mialam jakos w 12 tygodniu (to bylo chyba na stwierdzenie ciazy i obliczenie daty porodu) a drugie okolo 5-6 m-ca, dokladnie nie pamietam :oops: Wtedy wlasnie stwierdzili plec dziecka 8-)

Te badania o ktorych piszesz nie sa obowiazkowe ale warto je zrobic, nic sie za to nie placi a masz pewnosc ,ze maluszek jest zdrowy!
Londyjka pisze:Bo mi powiedziala,ze przede mna beda jeszcze takie bardzo skomplikowane badania na wykluczenie wszystkiego,czy dziecko sie prawidlowo rozwija, wlasnie takie jak chyba ty mialas; jakos przez badanie kregoslupa czy jakos tak powiedziala
Mi do tego badania pobierali tylko krew, no i chyba tez mocz. O ile pamietam jezeli wyniki badan krwi i usg wykarza przypuszczenie ,ze dziecko moze byc chore wtedy robia dodatkowo inne badania. Moze to wlasnie wtedy poptrzebne jest badanie kregoslupa. Dokladnie nie pamietam i nie chce Cie wprowadzac w blad.

Ja to wprost uwielbialam chodzic na wizyty kontrolne 8-) Zawsze przesiedzialam tam conajmniej z godzine :oops: i nikt nie mial mi tego za zle 8-) Przydzielili mi polozna Claire, swietna dziewczyna, zaczynalysmy rozmawiac o ruchach dziecka a konczylysmy o sexie w ciazy :oops:

Londyjka To byl Twoj drugi scan? Na kiedy masz termin?
"PiĂŞkno: siÂła ktĂłra kobieta oczarowuje kochanka, a przeraÂża mĂŞza"

Awatar użytkownika
bluebeleczka
Przyjaciel Beauty
Przyjaciel Beauty

Post autor: bluebeleczka » 19 paź 2008, 20:00

londyjka w pierwszym trymestrze masz skan rozszerzony badanie kark uplodu na poziom plynu., badanie krwi- pelne, z uwzglednieniem zoltaczki i hiv,w drugim trymestrze ( chyba) PAPP-A badanie chromosomow, oprocz tego badanie protein produkowanych przez lozysko, hcg- hormony produkowane przez lozysko, afp- poziom alfa protein, estirol, inhibin.
jesli po tych badaniach sa jakies podejrzenia choroby genetycznej, lub jesli w ktorej z rodzin wystepowaly choroby wykonuja genetic screaning, lub aminiocentesis- to punkcja, pobiera sie plyn do badania, cvs- rowniez punkcja lub przez pochwe, pobiera sie wycinek lozyska, oba badania sa niebezpieczne dla plodu.

moja kolezanka miala cesrke 7 miesiecy temu (druga). pierwsze dziecko rodzila w polsce. tym razem jest b szczesliwa, lekarz obnizyl jej bardzo szycie, orza wycial stara blizne.
nic nie widac, widzialam po 3 tygodniach, praktycznie niezauwazalna. p
"Life is a stupid game, but atleast the graphics are awesome!"

Awatar użytkownika
Londyjka
Specjalista Beauty
Specjalista Beauty

Post autor: Londyjka » 19 paź 2008, 20:29

dzieki dziewczyny :p , super,ze moge sie tu na forum poradzic bo w tym uk to tak sama kompletnie jestem
Tak,to byl moj drugi skan, i wtedy pobrali mi juz krew i mocz(mocz wporzadku),za jakis tydzien ide do przychodni to sie dowiem o wynikach krwi.
bluebeleczka, nie mialam w pierwszym trymestrze pobieranej krwi :( wiec nie bede miala przy tym pobraniu uwzglednionego badania na zoltaczke i hiv? :|

I jeszcze z innej beczki: kupilam plaszcz na zime,ktory puszcza mi kolor :x i nie chodzi o pranie,ale jak go nosze(dzis pierwszy dzien) to cala bluzke mialam w jego kolorze(bordo) i torebke. Macie jakies sposoby? Lubie ten plaszcz,szkoda go oddac... :cry:

A termin mi wyliczyli na 15 stego kwietnia PDT_Love_04
"Jeśli szczęście się do nas uśmiecha, trzeba z tego korzystać i starać się mu dopomóc, tak jak ono pomaga nam."Paulo Coelho

Awatar użytkownika
cukiereczekPL
TOP Beauty
TOP Beauty
Kontakt:

Post autor: cukiereczekPL » 19 paź 2008, 20:35

Londyjka pisze: I jeszcze do dziewczyn,ktore mialy cesarke tutaj: czy ladnie szyja ;) :?:
ja mialam Kochana ;)
jestem z tej cesarki baaardzo zadowolona...
a blizna...hm... pozioma baaaardzo niziutko.... jak kuse majtki zaloze to i tak jej niewidac.
porownujac do blizny siostry ktora miala cesarke w Pl to niebo a ziemia!

mam ochote tam zrobic jakis fajny tatuaz hihi moze imie dzieciatka lub date porodu ;)
Londyjka pisze:ze przede mna beda jeszcze takie bardzo skomplikowane badania na wykluczenie wszystkiego,czy dziecko sie prawidlowo rozwija,
to badanie to chyba AMNIOCENTEZA....wprowadzaja igle do brzucha przy pomocy usg zeby pobrac plyn. jakos 15-18 tydz ciazy sie je robi....
ono jest tgz inwazyjne..
ja tego nie robilam.

natomiast to o ktorym pisze Renia o krwi to warto zrobic ;)
on sie nazywa TRIPLE TEST wykonuje sie go od 15 do 20 tyg ciazy
on jest chyba na wykrycie downa.
nie jest inwazyjny....
Londyjka pisze:ale tak mnie kusi na te przecudowne rozowe sweterki, i malenkie dzinsowe spodniczki hmmm
hihihihihi
cudne te rzeczy maja dla dzieci....
wcale sie nie dziwie ze cie kussza zakupy ;)

p/s a mocz beda ci za kazdym razem badac...przy kazdej wizycie ;)
Having an expensive camera doesn't make you any more of a photographer than sitting in a garage makes you a car...

Awatar użytkownika
bluebeleczka
Przyjaciel Beauty
Przyjaciel Beauty

Post autor: bluebeleczka » 19 paź 2008, 21:05

londyjkapowinni ci zbadac krew. zapytaj sie o to. jak wspomnial cukiereczek mocz polozna bada przy kazdej wizycie.

cukiereczek ja tez mialam swietna polozna. to wazne zeby z taka babka miec dobry kontakt, bo ona nas przygotowuje do porodu.
moja byla rewelacyjna gadalysmy o pierdolach, to ona mnie namowila na porod w domu i wdzieczna jej jestem niezmiernie.
w trakcie porodu zrobila mi swietny masaz krzyza i polowa bolu znikla na koniec przytulila, ucalowala aha i zjadla curry z mim mezem + lampka szampana, niestety ja tylko patrzylam zazdrosnie, szczegolnie na szampan.
malusia tori spala slodko z tatusiem a ja sie wykapalam i doczlapalam sie do nich do lozeczka. alexi spal obok w pokoju.
polozna poradzila zebym sie z tori kapala pod prysznicem i tak zrobilam. wogole nie uzylismy wanienki.

Awatar użytkownika
Londyjka
Specjalista Beauty
Specjalista Beauty

Post autor: Londyjka » 19 paź 2008, 21:27

Hmmm,jak tak to czytam to az prawie placze, to musi byc takie piekne uczucie,nieporownywalne do niczego... urodzic swojego potomka i widziec lzy radosci u meza i siebie. Ktos przez nasze ciala przyszedl na swiat ...Ja to chyba bede ryyczec jak bobr :o
"Jeśli szczęście się do nas uśmiecha, trzeba z tego korzystać i starać się mu dopomóc, tak jak ono pomaga nam."Paulo Coelho

Awatar użytkownika
renusia
Miłośniczka Beauty
Miłośniczka Beauty

Post autor: renusia » 19 paź 2008, 21:59

Londyjka pisze:A termin mi wyliczyli na 15 stego kwietnia
To chyba bedzie Baran (znak zodiaku ;) ) jak ja :-D To juz moge Ci zagwarantowac ,ze swietnego dzieciaczka bedziesz miala 8-)
Londyjka pisze: Hmmm,jak tak to czytam to az prawie placze, to musi byc takie piekne uczucie,nieporownywalne do niczego... urodzic swojego potomka i widziec lzy radosci u meza i siebie. Ktos przez nasze ciala przyszedl na swiat ...Ja to chyba bede ryyczec jak bobr
:-D Cieplo na serduszku mi sie robi jak o Tobie pomysle! Jak zobaczylam malutka Jess to poplakalam sie jak glupia :cry: Naprawde nie da sie tego opisac... serce Ci mieknie i czujesz w sobie tak ogromna milosc jak nigdy dotad. Dla mnie to najpiekniejsze wydarzenie w zyciu :-D
Tak na marginesie, w chwili gdy zobaczysz maluszka, zapominasz o bolu podczas porodu 8-)

Cukiereczku Nie wiedzialam ,ze masz dzidziusia :oops: Masz gdzies fotki?

Bluebeleczka Ladnie wszystko wytlumaczylas Londyjce o tych badaniach. Mi to juz wszystko z glowy wylecialo :oops:
Londyjka pisze: kupilam plaszcz na zime,ktory puszcza mi kolor
Nie wiem tego na 100% ale ktos mi kiedys radzil wyplukac w roztworze wody i octu :?: :!:
"PiĂŞkno: siÂła ktĂłra kobieta oczarowuje kochanka, a przeraÂża mĂŞza"

Awatar użytkownika
bluebeleczka
Przyjaciel Beauty
Przyjaciel Beauty

Post autor: bluebeleczka » 19 paź 2008, 22:02

londyjka bedziesz slonce, napewno, ale coz to za lzy!!!
zycze ci zebys plakala, pewnie oboje bedziecie, to najwspanialszy moment, totalne pojednanie i aura ktora otacza was, a to dzieki malej istotce, ktora przychodzi na swiat i pomimo swojej bezradnosci ma w sobie wielka sile, przetrwania i milosci ktora nas rodzicow obdarza bezinteresownie. :p

chyba troche filozofuje, ale patrze na moje lobuzy, ktore nie chca isc spac, kloca sie jak dzien dlugi i........ och, szkoda slow, zycie bez nich byloby GORSZE! :p

Rene1
Rozmowna Beauty
Rozmowna Beauty

Post autor: Rene1 » 19 paź 2008, 23:57

Witam

Ja popieram Was kochane jezeli chodzi o opieke podczas ciazy i w szpitalu.
A moja rada dla Ciebie Londyjko, to juz teraz na wizycie w szpitalu zglos, ze pod zadnym pozorem nie zgadzasz sie na porod kleszczowy, ktory w UK nadal jest praktykowany. Ja przez to przeszlam i nie zycze tego najwiekszemu wrogowi!!!
Nie bede opisywac Ci szczegolowo dnia narodzin mojego syneczka, bo nie chce Cie straszyc, ale pamietaj o tym, bo to bardzo wazne, nie zgadzaj sie!!!!
Isc za marzeniem i znowu isc za marzeniem - i tak - wiecznie - az do konca.

Awatar użytkownika
cukiereczekPL
TOP Beauty
TOP Beauty
Kontakt:

Post autor: cukiereczekPL » 20 paź 2008, 08:48

renusia pisze: To chyba bedzie Baran (znak zodiaku ;) ) jak ja
ja tez jestem baranek hihihihihi
Londyjka pisze: A termin mi wyliczyli na 15 stego kwietnia PDT_Love_04
moja dzidzia tez urodzona w kwietniu ;)
;) ;) ;) ;)
bluebeleczka pisze:chyba troche filozofuje
nawet jesli..to i tak tego uczucia nieda sie inaczej opisac ;)
slicznie to wszystko ujelas,szczegolnie ze taka mala istotka ma wielka sile w sobie bo to taakie prawdziwe ;) co piszesz......
a najpiekniejsze ze nasza Londyjka (i Sam ;) ) wkrotce to poczuje 8-)
renusia pisze: Cukiereczku Nie wiedzialam ,ze masz dzidziusia :oops: Masz gdzies fotki?
wrzucalam kochana to watku pochwal sie swoim dzieckie czy jakos tak...
sprobuje odgrzebac ;)
Having an expensive camera doesn't make you any more of a photographer than sitting in a garage makes you a car...

Zablokowany

Wróć do „Emocje - pierwotne i wtorne”