blokada przed byciem matką

gniew, miłość, nadzieja, nienawiść, nuda, obrzydzenie, przyjaźń, radość, smutek, strach, szczęście, tęsknota, współczucie, wstręt, wstyd, zazdrość, złość

Moderator: Zespół I

Awatar użytkownika
GAGA
Przyjaciel Beauty
Przyjaciel Beauty

Post autor: GAGA » 18 paź 2005, 22:17

Kate nikt tu nie propoaguje żadnej mody na "nie posiadanie dzieci".
po prostu się wypowiadamy, a Don jedyne co zrobił to naubliżał tym, które dzieci nie chcą mieć, a ich życie nazwał pustym..... przepraszam, ale nie uważam swojego życia za puste a tym bardziej siebie za próżną z powodu tego, że nie chce mieć dzieci....
jestem próżna ale nie z tego powodu. To chyba nic złego, że wiem o tym, że dzieci szczęścia mi nie przyniosą. A wywody do tego że świat stacza się na dno bo kobiety zapomniały do czego są stworzone -to jest chore......
M³odym ludziom wydaje siê, ¿e pieni±dze s± najwa¿niejsz± rzecz± w ¿yciu. Gdy siê zestarzej±, s± ju¿ tego pewni./ Oscar Wilde
Snobizm jest jak wisienka na torcie - tylko dla wybranych. To rodzaj wtajemniczenia. Wyzwanie rzucone tyranii mas....

Awatar użytkownika
kate
Uzależniona Beauty
Uzależniona Beauty

Post autor: kate » 18 paź 2005, 22:31

Gaga przeczytaj cały post Dona i nie wyrywaj zdań z kontekstu.
Właśnie z tego wzięła się ta cała nieprzyjemna dyskusja, że odnosicie się do poszczególnych zdań, a nie całej wypowiedzi.
Na dodatek wszystko " bierzecie od razu do siebie". Wyraził swoje zdanie, tak samo jak Wy. I wcale Jego poglądy nie sprowadzają się do tego, że kobieta ma rodzić dzieci i w kuchni siedzieć. Wy macie prawo się z nim nie zgadzać, a On ma prawo nie zgadzać się z niektórymi Waszymi opiniamii.
Tak jak Wy poczułyście się urażone Jego wypowiedzią, tak samo ja miałam prawo poczuć się urażona Waszymi wypowiedziami... np, Twoją. I nie mam zamiaru nikogo za to przepraszać, bo ja nikomu prawa do dysponowania swoim życiem nie odbieram i nie komentuję w sposób urągliwy Waszych decyzji.

GAGA pisze: ....nie czuje się maszyną do dzieci...... :roll:

ja też nie :evil:

GAGA pisze:coż może Don uratuje świat i narobi dzieci jak ciastek..... :lol:
ja nie bede tego komentować.
właśnie skomentowałaś :evil:

Awatar użytkownika
GAGA
Przyjaciel Beauty
Przyjaciel Beauty

Post autor: GAGA » 18 paź 2005, 22:39

wypowiedz Dona była dość niemiła, i sprowwadzała się do tego, że jesteśmy egoistkami bo nie chcemy rodzić...
a to co powiedziałam nikogo nie uraża, po prostu tak czuje i nie mam zamiaru tego owijać w bawełne, a Don wręcz krzyczał aby rodzić bo przyrost jest mały....
jeżeli się nie czujesz to skąd ta uraza :?: :roll:
M³odym ludziom wydaje siê, ¿e pieni±dze s± najwa¿niejsz± rzecz± w ¿yciu. Gdy siê zestarzej±, s± ju¿ tego pewni./ Oscar Wilde
Snobizm jest jak wisienka na torcie - tylko dla wybranych. To rodzaj wtajemniczenia. Wyzwanie rzucone tyranii mas....

Awatar użytkownika
kate
Uzależniona Beauty
Uzależniona Beauty

Post autor: kate » 18 paź 2005, 22:50

GAGA pisze:wypowiedz Dona była dość niemiła, i sprowwadzała się do tego, że jesteśmy egoistkami bo nie chcemy rodzić...
a to co powiedziałam nikogo nie uraża, po prostu tak czuje i nie mam zamiaru tego owijać w bawełne, a Don wręcz krzyczał aby rodzić bo przyrost jest mały....
jeżeli się nie czujesz to skąd ta uraza :?: :roll:
kate pisze: Tak jak Wy poczułyście się urażone Jego wypowiedzią, tak samo ja miałam prawo poczuć się urażona Waszymi wypowiedziami...
:roll: no właśnie napisałam, że czuję się urażona

....a przyrost jest mały i jesteśmy starzejącym się narodem... takie są statystyki, a nie poglądy Dona

Awatar użytkownika
GAGA
Przyjaciel Beauty
Przyjaciel Beauty

Post autor: GAGA » 18 paź 2005, 22:58

statystyki mogą mówić co chcą ale to nie znaczy,że mam się czuc odpowiedzialna za zbawienie świata i przystąpić do procesu tworzenia nowego pokolenia.... :roll:
nie czuje takiej potrzeby i to znaczy, że jestem egoistyczna i próżna?? :evil:
jeżeli myslałabym kiedykolwiek o dziecku to na pewno nie w taki sposób. Myśle, że jest na świecie tyle dzieci potrzebujących rodziny i miłości, że nie trzeba rodzić aby miec dzieci- można komuś to szczeście dać.
może w polsce jest przyrost ujemny ale są miejsca na świecie gdzie dzieci się wyrzuca na śmietnik, więc nie przychodzi mi do głowy w takim świecie aby się rozmnażać.
nie czuje abym kogoś uraziła czymkolwiek. ot tyle :!:

Awatar użytkownika
Libby
Aktywna Beauty
Aktywna Beauty

Post autor: Libby » 18 paź 2005, 23:01

Kate rzecz w tym, ze Don powiedział w jakiś sposób i to wywołało oburzenie, więc dziewczyny mu odpowiedziały..i to wywołało Wasze oburzenie.
kurcze. nie rozumiem problemu. rzucił, jak sam powiedział coś z premedytacją aby rozkręcić dyskusję i jak widać udało się. ALe czemu Ty czujesz sie obrażona wypowiedziami dziewczyn, które odnoszą się do wypowiedzi Dona to nie rozumiem.
To, o czym my piszemy, to wolność wyboru, a więc nikt nie potępia Ciebie, za to, ze masz 4 dzieci. wszystko to jest kwestia ułozenia sie życia, niekoniecznie tylko charakteru. Ty z kolei piszesz, że jesteś urażona bo nie czujesz sie dzieciorobem itp ale to właśnie Don o tym pisał a nie my....
My pisałyśy jedynie o naszych odczcuiach, czy miec, czy nie mieć, nie komentowałysmy Ciebie lub innych kobiet...
pozdrawiam

Awatar użytkownika
kate
Uzależniona Beauty
Uzależniona Beauty

Post autor: kate » 18 paź 2005, 23:06

Gaga
I nikt Ci rodzić nie karze, zbawiać świata też. Możesz sobie mówić co sądzisz o poglądach Dona, bo masz do tego prawo. Ale nie sprowadzaj moich dzieci do poziomu ciastek, a kobiet posiadających dzieci do poziomu "maszyn do dzieci".
Bo właśnie to jest dla mnie obraźliwe.

Dalszą dyskusję na ten temat uważam za zbędną, gdyż zaczyna to przypominać "tłuczenie kamieni".

Libby ja nie poczułam się urażona Waszymi postami. Moje zdanie na temat posiadania dzieci wyraziłam na początku tego wątku. Każdy ma prawo do własnych opinii i każda z tych opinii może być odmienna. Jeśli Donowi zależy na przyszłości naszego kraju, to to wyraża i ma do tego prawo. Ja nie twierdzę, że zawsze robi to w sposób miły i delikatny. To Jego poglądy i możecie o nich z Nim polemizować.
Jakiego typu wypowiedzi mnie dotknęły napisałam wcześniej.
Mój mąż nie sprowadza mnie do poziomu maszyny do rodzenia dzieci, inkubatora itp.,a niektóre KOBIETY na tym forum to zrobiły.

Awatar użytkownika
GAGA
Przyjaciel Beauty
Przyjaciel Beauty

Post autor: GAGA » 18 paź 2005, 23:17

Kate gdyby Don nie przyczepiał się do mnie anie bezpośrednio moich wypowiedzi nie byłoby tyle zamieszania, a to co powiedziałam nie odnosi się do Waszego życia tylko do poglądów Dona.
ja nie zaglądam na podwórka innych bo guzik mnie obchodzi ile kto ma dzieci jeśli mu z tym dobrze. Nie lubie tylko ludzi krytykujących mnie za to jak postrzegam świat, lub takich "oj zmieni ci się z czasem". Ludziom sie zdaje, że posiedli największą mądrość świata bo mają dzieci..... :evil:
A poza tym gdybym chciała Coś powiedzieć do Ciebie to bym do Ciebie napisała bezpośrednio.
zostawiam Cię z tym przemyśleniem i zyczę dobrej nocy.

Awatar użytkownika
Kasienka
Rozmowna Beauty
Rozmowna Beauty

Post autor: Kasienka » 19 paź 2005, 09:08

ooo, ale rozpetałam dyskusję :shock:

a ja chciałam tylko zapytac, czy inne dziewczyny maja podbne obawy do mnie...
http://s34.photobucket.com/albums/d127/ ... 417064.jpg
Konie to stworzenia wprost z Edenu...

Awatar użytkownika
Kamila
Przyjaciel Beauty
Przyjaciel Beauty
Kontakt:

Post autor: Kamila » 19 paź 2005, 09:49

Ooooo, i znalazl sie nasz prowodyr :wink: :lol: :lol: :lol:
"Czerp z innych, ale nie kopiuj ich. Bądź sobą." Michel Quoist
"Uroda ciała, kondycja umysłu i ducha – to elementy wzajemnie sie przenikajace – wewnetrzna rownowaga zapewnia piekno, zdrowie i spokoj".
W każdym przypadku człowiek ponosi konsekwencje własnych wyborow.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Emocje - pierwotne i wtorne”