Ale dziewczyny, tu nie chodzi o dzielenie sie wydatkami w sklepie spozywczym. I tez nie chodzi o to, ze jak ktos straci prace, to musi prosic swoja druga polowke o pozyczke. Jesli przy takich sprawach mamy sie rozliczac, to niezly ten zwiazek...
Chodzi wlasnie o takie wydatki, jak przetraconych na gieldzie 20 000€...
Albo zakup domu, albo wlasnie dokladanie do firmy... Przeciez zawsze sie wyczuwa, nawet nie trzeba liczyc wydatkow, jesli jedna osoba wykorzystuje te druga...
Dam taki przyklad z zycia. W moim otoczeniu jest wystarczajaco duzo par mieszanych, typu ona Polka, albo powiedzmy Niemka, on pochodzi z krajow np. Afryki polnocnej. Okazuje sie, ze taki ktos przyjezdza do Europy w przeswiadczeniu o tym, ze tu wszyscy maja kase. I w przeswiadczeniu, ze mu sie z tego tez cos nalezy. Nie ma pracy, dziewczyna go utrzymuje, bo taki biedny i nie moze sie znalezc, nie umie jezyka, nie wiem, co jeszcze. A on za te pieniadze owszem kupuje markowe ciuchy i dzwoni na komorke do rodziny w Afryce. Zanim sie spostrzezesz, juz poplynely tysiace...
Ja wyznaje zasade w malzenstwie, ze co moje to twoje. Jest taki cytat z Biblii, mowiacy o tym, ze od teraz wlasnie wszystko, co bylo moje, bedzie i jego i odwrotnie. Nie powiem, zebym sie nie przejechala na tym, dlatego tez zaznaczam, jesli widze, ze to ja musze zaplacic i ile, na cos dla nas dwojga albo i dla niego. Jednak w momencie, kiedy poczuje sie wykorzystywana, musze zareagowac.
I oczywiscie rozumiem Izabi, temat pieniedzy jest bardzo delikatny, ludzie nie potrafia sie dogadac, kiedy jest ich mniej. Kiedys przeczytalam w jakiejs statystyce, ze najczestszym powodem rozwodow byl temat (brakujacych) pieniedzy. Ludzie potrafia sobie pieklo urzadzic, kiedy jest z forsa kiepsko. Rodzice sie kloca, dzieci czuja sie odrzucone, chociaz brak pieniedzy przeciez nie wygasza uczuc! Pieniadze tez nigdy nie zastapia milosci. To jest prozaiczne stwierdzenie, jednak wiele osob nie do konca zdaje sobie sprawe, kiedy kloca sie o te czy inne wydatki, a ich zwiazek na tym cierpi, albo sie wrecz rozlatuje.
15 kwietnia 2009 - Brzuchanski, powieki