SEPSA

gniew, miłość, nadzieja, nienawiść, nuda, obrzydzenie, przyjaźń, radość, smutek, strach, szczęście, tęsknota, współczucie, wstręt, wstyd, zazdrość, złość

Moderator: Zespół I

Awatar użytkownika
Edyta76
Miłośniczka Beauty
Miłośniczka Beauty

Post autor: Edyta76 » 12 maja 2007, 22:25

Calimero pisze:u nas w Polsce :roll:
a u nas w Polsce musi się WIELKA tragedia wydarzyć żeby rząd się obudził :evil:
made by - dr SZCZYT, 450 cc

Awatar użytkownika
Aquarell
Aktywna Beauty
Aktywna Beauty

Post autor: Aquarell » 12 maja 2007, 22:58

Obecnie wszelkie szczepienia wywołuja wiele kontrowersji.
Jest pewne, że szczepionka na gruźlicę, która podaje sie juz noworodkom w szpitalu, to szczepionka na ciężkie przypadki powikłań gruźliczych, a to, co obecnie panoszy sie w powietrzu (szczep prątków gruźlicy) to trochę inna para kaloszy. czyli - ta szczczepionka jest mało skuteczna.
A poza tym - po co aż tak obciążać taki malenki, niedojrzały system immunologiczny noworodka szczepem bakterii takiego kalibru, skoro nie dość że szczepionka jest nieskuteczna, to jeszcze prawdopodobienstwo spotkania się dziecka z prątkami jest znikome?

Druga szczepionka, budząca kontowersje: skojarzona przeciwko śwince, odrze i różyczce. Celowo nie podaję jej nazwy, bo w mediach wymienia sie właściwie tylko jedną, a odpowoedników jest bodajże trzy.
Jej "obciążenia" nie wynikają z nazwy, czy firmy, która je wypuściła na rynek, a towrzystwa w jednej dawce dwóch niedobrze tolerujących sie szczepów bakterii.
Szczepionkę tą podejrzewa sie m.in. o wystapienie u dzieci autyzmu. Nie udowodniono tego naukowo, ale i naukowych zaprzeczeń brak. Teraz pojawia sie pytanie: jesli problemem jest skojarzenie trzech sczzepów w jednej szczepionce, dlaczego nie podawac ich osobno, albo w innym skojarzeniu? np. dziewczynki szczepic na rózyczkę, a chłopców na świnkę, i obie płcie na odrę?
Wybrano tania opcje, jedna dla każego...
02.06.2011 - op. brzuszyska u dr. Brzuchańskiego :)

Awatar użytkownika
nesia
Przyjaciel Beauty
Przyjaciel Beauty

Post autor: nesia » 12 maja 2007, 23:04

Hyy, dziewczyny z tym terminem szczepienia - ze dwie od razu nie mozna to mnie zaskoczylyscie, moja lekarka mowila ze za jednym zamachem (oczywiscie jesli dostene NeicVac C) to zalatwie :doubt: No nic, szczepionki i tak narazie nie idzie nabyc wiec zobacze co sie wydarzy do momentu szczepienia na pneumokoki.
23.02.07 - ;)

Uroda to weksel honorowany na całym świecie za okazaniem.
Giacomo Casanova

Awatar użytkownika
Calimero
Bywalec Beauty
Bywalec Beauty

Post autor: Calimero » 25 maja 2007, 14:20

Mnie udalo sie w koncu zdobyc szczepionke, szczepie jak tylko skonczy sie chorowanie i okres "po". Chociaz przyznam ze jak juz ja zdobylam to zazelam sie zastanawiac czy dobrze robie, no ale jak juz mam to zaszczepie.
Calimero

Awatar użytkownika
Michitka
TOP Beauty
TOP Beauty

Post autor: Michitka » 25 maja 2007, 14:30

Podobno te szczepionki mają bardzo duże ryzyko powikłań i oddziałowują na układ nerwowy
Przeznaczenie oddaje kobietę pierwszemu. Przypadek - najlepszemu. Wybór - pierwszemu lepszemu...

Awatar użytkownika
nesia
Przyjaciel Beauty
Przyjaciel Beauty

Post autor: nesia » 25 maja 2007, 20:29

I ja juz mam NeisVac C, po wekendzie szczepie malą.
Jesli chodzi o objawy poszczepienne dzieci, ktore juz zostaly zaszczepione (z tych co znam osobiscie) to: jednodniowa goraczka, bol kosci, oslabienie, opuchniecie miejsca szczepienia.
23.02.07 - ;)

Giacomo Casanova

Awatar użytkownika
Calimero
Bywalec Beauty
Bywalec Beauty

Post autor: Calimero » 25 maja 2007, 21:02

Nesia a w jakim wieku masz córcie?
Calimero

Awatar użytkownika
nesia
Przyjaciel Beauty
Przyjaciel Beauty

Post autor: nesia » 25 maja 2007, 22:06

3 latka.
23.02.07 - ;)

Giacomo Casanova

Awatar użytkownika
gosiam
Aktywna Beauty
Aktywna Beauty

Post autor: gosiam » 26 maja 2007, 09:12

Ja szczepiłam moją córcię (5 lat) chyba już ze 3 tyg. temu, akurat u niej nie wystąpiła żadna reakcja po szczepionce, na drugi dzień tylko troszkę spuchnięte miejsce po szczepionce, dosłownie przez parę godzin. Lekarka mi mówiła, że to jest tzw. szczepionka "martwa" i dlatego nawet jak dziecko ma jakiś lekki katarek (oczywiście gdy nie występuje gorączka) to można szczepić.

Też się zastanawiałam nad tą szczepionką, ale jednak stwierdziłam, że w razie czego jakby kiedyś zachorowała, to bym miała wyrzuty sumienia, że nie zaszczepiłam jak mogłam...
Podniesienie piersi 01.12.2005. dr Szczyt
9 luty planowane podniesienie z powiększeniem, dr Charytonowicz

Awatar użytkownika
Calimero
Bywalec Beauty
Bywalec Beauty

Post autor: Calimero » 27 maja 2007, 16:33

Dokladnie tak samo pomyslalam... jakbym miala pozniej zalowac ze nie szczepilam to wole zaszczepic.
Calimero

ODPOWIEDZ

Wróć do „Emocje - pierwotne i wtorne”