sekcja zwłok z niespodzianką w postaci implantów piersi..

gniew, miłość, nadzieja, nienawiść, nuda, obrzydzenie, przyjaźń, radość, smutek, strach, szczęście, tęsknota, współczucie, wstręt, wstyd, zazdrość, złość

Moderator: Zespół I

Awatar użytkownika
turek.mg
Specjalista Beauty
Specjalista Beauty

Post autor: turek.mg » 21 cze 2006, 21:11

monikagoc pisze: A pierwsza moja mysl - nieźle ten implant wygladał (tzn nie obrosniety tkanką).
a to bardzo trafna uwaga, ciekawe, rzeczywiście był taki czyściutki :roll:

Awatar użytkownika
Josie M
Rozmowna Beauty
Rozmowna Beauty

Post autor: Josie M » 21 cze 2006, 21:36

na specjalne zamównienie Dominikany z pozdrowieniami :)

Rodzaje sekcji zwłok:

1. Na potrzeby szpitalne (sekcje kliniczne) dla ustalenia przyczyny śmierci, niekoniecznie nagłej
2. Na potrzeby dydaktyczne (dla studentów, lekarzy do specjalizacji, dla prawników kształcących sie w kierunkach kryminalistycznych i medycyny sądowej)
3. Na potrzeby administracyjne
*śmierć poza szpitalem:
- zgon w karetce
- zgon na izbie przyjęć
- zgon na ulicy
* na życzenie firmy ubezpieczeniowej (zapisane w umowie z ubiezpieczanym)
4. Na potrzeby sądowe (ze zlecenia prokuratury)
sekcja:
- poszerzona o część zewnętrzną (dokładne oględziny ciała i odnotowanie każdej nawet najmniejszej rany, urazu czy zadrapania)
- z pobraniem płynów ustrojowych do badania (np. toksykologicznego) z gałki ocznej czy z żołądka

Zwolnienia z sekcji zwłok:

1. Chory zastrzega np. w histori choroby, że nie chce sekcji
2. Rodzina mówi, że chory nie życzył sobie sekcji

ALE
sąd może nie zezwolić na odmowę sekcji jeśli:
- zgon nastapił na mniej niż 24h od przyjęcia chorego do szpitala
- zgon nastąpił nagle (np. we śnie, w wypadku komunikacyjnym, lub podczas spaceru)
- przy śmierci z powodu zatrucia lub próby samobójczej (wątek morderstwa)
- zgon noworodka ( ze względu na poziom diagnostyki klinicznej < nie robi się jedynie sekcji noworodkom poniżej 500gram masy ciała>) (noworodek to dziecko od urodzenia do 1 miesiąca życia - <nie mylić z niemowlęciem od 1 miesiąca do 1 roku>)

na razie filmik się u mnie nie włącza więc nie powiem czy tak naprawdę wygląda sekcja

z tego co nam pokazywali, lężące na stole sekcyjnym zwłoki rozcina sie od końca szyi aż do spojenia łonowego, wyciąga sie w określonej kolejności wszystkie narządy (kolejności nie pamiętam) wszystkie się mierzy, waży, rozcina w odpowiedni dla każdego sposób, skrobie nożem, pobiera wycinki z poszczegółnych miejsc, pobiera sie płyny, rozcina większe naczynia krwionośne, ogląda ich wnętrze, sprawdza się czy nie ma skrzeplin i zakrzepów, czy wszystko jest anatomicznie w porządku, czy nie ma ciał obcych, w przypadku płuc często wrzyca się je do wody i sprawdza czy pływają czy toną, oglada się całe serce, wątrobę i jej wnkę, nerki, jelita, odbytnicę... czyli wszystko...
gdy jest wskazanie ( u niemowląt zawsze) robi się trepanację czaszki, oglada mózg, pobiera wycinki, także się go waży, potem się to wszystko dosłownie wrzuca do środka i zszywa, klatkę brzydziej, głowę ładniej (pewnie żeby w trumnie estetycznie wyglądało)
czasem rozcina sie też kończyny, jednak nigdy tego nie widziałam, bo to ponoć nie częsty proceder...

pobrane wycinki przesyła się do specjalnych badań:
- histo-patologicznych
met. immunofluorescencyjnymi
met. w mikroskopie elektronowym
met. immunohistochemicznymi
- cytologicznych

jak mi się włączy filmik to skomentuję :)
Jesli cos za bardzo udoskonalasz, na pewno to spieprzysz.

Samanthii
TOP Beauty
TOP Beauty

Post autor: Samanthii » 21 cze 2006, 21:47

yyyyyyyyyyy http://www.beautywpolsce.com/forum/imag ... 01blee.gif
(przez Ciebie, Josie zjadlam cala czekolade - tak sie zestresowalam...) :lol:

a pluca powinny plywac czy utonac..??? I jaka jest wtedy roznica- co znaczy ,kiedy sie nie utrzymuja na powierzchni wody ...???
http://www.beautywpolsce.com/forum/imag ... apanie.gif

Awatar użytkownika
Josie M
Rozmowna Beauty
Rozmowna Beauty

Post autor: Josie M » 21 cze 2006, 21:54

prawidłowe płuca trzymają sie na powierzchni - są wypełnione powietrzem i są lżejsze od wody,
jeśli utoną może to świadczyć albo o ich nieprawidłowośći (zawał czerwony płuc - czyli że tam gdzie miało być powietrze jest krew, proces nowotworowy - czyli zniszczenie prawidłowych struktur pęcherzykowych) albo o fakcie nienapowietrzenia ( w przypadku noworodków) że dziecko urodziło się bez własnego oddechu, pomocne jest to w np. porodzie domowym, gdzie jest podejrzenie uduszenia dziecka - utonięcie płuc może wtedy świadczyć o martwym noworodku, a nie uduszonym...

gosbo
Aktywna Beauty
Aktywna Beauty

Post autor: gosbo » 21 cze 2006, 22:02

Josie fajne rzeczy piszesz,jako ze ja nie mialam okazji byc przy sekcji zwlok ,a nie mam przedmiotu medycyna sadowa, ale anatomie przez 1.5 roku to mialam i calkiem fajnie bylo i nawet 4.5 mam z egzaminu :D (a kazde zal. testowe mialam zazwyczaj w 2 terminie)
Moze nie bede mowila jakie ,my studenci, mamy sposoby aby ulatwic sobie nauke i zaliczenie. :)

Awatar użytkownika
Dominicana
Uzależniona Beauty
Uzależniona Beauty
Kontakt:

Post autor: Dominicana » 21 cze 2006, 22:23

hihi ja wiedzialam że Josie powie nam tu fajne rzeczy :wink:

Josie spróbuj otworzyc ten link który wkleiła Eddive na 6 stronie :wink:
29 lipiec 2005, nosek---> dr Skupin/ czyli ju¿ po i bardzo szczê¶liwa:)

Awatar użytkownika
Eddieve
Przyjaciel Beauty
Przyjaciel Beauty
Kontakt:

Post autor: Eddieve » 21 cze 2006, 23:23

Dziekuję, Josie, wiedziałam, że można liczyć na Twoją fachową wiedzę. . :)

Zawsze, gdy się Josie pojawia, to wszelkie wątpliwości natury medycznej zostają rozwiane i mądrości przybywa w całym człowieku. W moim, bankowo.

Podstawą do przeprowadzenia sekcji może i jest gwałtowna śmierć ( o czym mówiła, a nawet powtarzała, mara ), ale jest to podstawa jedna z wielu, i, jak również wynika z tego, co Josie napisała, lekarze SĄ UPRAWNIENI do jej przeprowadzenia również z przyczyn szpitalnych, dydaktycznych, administarcyjnych i sądowych. W tych przypadkach najczęściej jest zlecana obligatoryjnie, ale NA SZCZĘŚCIE z punktu widzenia możliwości, jest też fakultatywny rodzaj sekcji - i zawsze może być przeprowadzona w przypadku osoby zmarłej w szpitalu, bez względu na to czy nagle, czy po długotrwałej chorobie, ( i w przypadku ofiary wypadku również ) a decyzję podejmuje lekarz, który wystawia akt zgonu. Nawet w przypadku znanej przyczyny śmierci zmarłej osoby może przeprowadzić sekcję zwłok, jeśli nie ma formalnego zastrzeżenia złożonego przez osobę zmarłą za jej życia, tak jak napisała Josie w "Zwolnieniach z sekcji". Ten punkt o sprzeciwie rodziny to jednak nie jest formalny zakaz, ale, jak pisałam parę stron wcześniej, respektuje się wolę rodziny w przypadku braku zgody.
Od
15
XII
05
fajnie mi / nos od dr Skupina
http://www.beautywpolsce.com/forum/imag ... alking.gif

Awatar użytkownika
Josie M
Rozmowna Beauty
Rozmowna Beauty

Post autor: Josie M » 21 cze 2006, 23:43

obejrzałam właśnie filmik, i właściwie oprocz technik cięcia, to ogólnie procedura wygląda podobnie

co do rodzajów cięć, zarówno ciała jak i narządów są różne techniki, w zależności od preferencji wykonującego, a także od faktu czego szukamy...

pozdrawiam :)

Awatar użytkownika
Dominicana
Uzależniona Beauty
Uzależniona Beauty
Kontakt:

Post autor: Dominicana » 22 cze 2006, 09:52

Josie a jak pierwszy raz byłas przy takim czyms to jakie mialas odczucie?? i czy np ktos padł?? :wink:
hmm tak sie zastanawiam, film w sumie mi nie robi, ale ciekawe jakby to było live :wink:
29 lipiec 2005, nosek---> dr Skupin/ czyli ju¿ po i bardzo szczê¶liwa:)

Awatar użytkownika
monikagoc
Aktywna Beauty
Aktywna Beauty

Post autor: monikagoc » 22 cze 2006, 10:36

Dominicana pisze:Josie a jak pierwszy raz byłas przy takim czyms to jakie mialas odczucie?? i czy np ktos padł?? :wink:
hmm tak sie zastanawiam, film w sumie mi nie robi, ale ciekawe jakby to było live :wink:
i czy ktos kiedyś nie do końca był martwy :wink:
17.05.06 dr Potocki K.
MHP (P)-300 (L)-340

ODPOWIEDZ

Wróć do „Emocje - pierwotne i wtorne”