Kiedy ślub i kiedy dziecko??

gniew, miłość, nadzieja, nienawiść, nuda, obrzydzenie, przyjaźń, radość, smutek, strach, szczęście, tęsknota, współczucie, wstręt, wstyd, zazdrość, złość

Moderator: Zespół I

Awatar użytkownika
majamajamaja
TOP Beauty
TOP Beauty

Re: Kiedy ślub i kiedy dziecko??

Post autor: majamajamaja » 19 cze 2009, 17:28

inny charakter.
To zalezy od statusu materialnego rodzicow, aktualnej sytuacji w kraju (przeciez ja sie urodzilam w socjalistycznej Polsce i w takiej chodzilm do szkoly, dla mojego ojca ksiadz, lekarz i nauczyciel to byly bezdyskusyjne autorytety!)
Jesli dziecko przychodzi na swiat i mieszka w akademiku z mlodymi rodzicami, to inaczej sie rozwija niz dziecko rodzicow, ktorzy maja swoj dom z ogrodkiem i nie kloca sie o wydatki. I faktycznie ciezko jest rodzicom okazywac wielka milosc sobie nawzajem i dziecku, kiedy na podstawowe wydatki brakuje...
15 kwietnia 2009 - Brzuchanski, powieki

Awatar użytkownika
nefertari
TOP Beauty
TOP Beauty

Post autor: nefertari » 20 cze 2009, 00:01

a co jak są rodziny, gdzie nie polepsza się finansowo?
na starcie: 75A na mecie: 70F dzięki anatomicznym mentorom 440 cc styczeń 2009

Awatar użytkownika
Annetta
Miłośniczka Beauty
Miłośniczka Beauty
Kontakt:

Post autor: Annetta » 21 cze 2009, 14:38

Kiedys gdzies czytalam ze kobiety rodzace okolo 30 -stki maja wiecej cierpliwosci co do wychowania dziecka, ale czy to prawda??
Zreszta charakter dziecka zalezyy od wychowania przez rodzicow, i budzenia ciekawosci w dziecku mam na mysli mozliwosci rozwoju.
Ja bedac dzieckiem z wlasnego wyboru mialam duzo poza szkolnych zajec (zuchy, harcerze, kolko teatralne, kolko plastyczne, aikido , prywatne lekcje angielkiego itp.-oczywiscie nie wszystko w jednym czasie ale na przelomie lat.Rodzice zawsze mi pozwalali na te moje hobby nawet jesli po roku juz mi sie znudzilo.Ale dzieki takiemu wychowaniu rozwijalam sie , poznawalam mnostwo rzeczy, ludzi i tak do dzis mi zostalo ze interesuje sie wieloma rzeczami i mam kilka pasjii.Rodzice zawsze poswiecali mi sporo czasu, czy to razem rysowalismy czy z mama kwaitki zbieralam a z tata ryby lowilam-takie male pierdolki alez jak wazne w rozwoju dziecka.
Generalnie mialam dosc luzne wychowanie-ale zawsze wiedzialam co moge i gdzie jest granica.

Ja wyszlam za maz rok temu w sierpniu majac 30 lat, teraz jestem w ciazy prawie 20 tydzien, czyli rodzicami zostaniemy w listopadzie. :hello Dla mnie to odpowiedni wiek , czuje sie ze jestem juz gotowa do zostania mama, mam wyksztalcenie, prace, unormowane zycie, wyszalalam sie , zwiedzialam-tak wiec pora na baby :bravo

Awatar użytkownika
nesia
Przyjaciel Beauty
Przyjaciel Beauty

Post autor: nesia » 21 cze 2009, 20:53

Annetta pisze:Kiedys gdzies czytalam ze kobiety rodzace okolo 30 -stki maja wiecej cierpliwosci co do wychowania dziecka

Córcię urodziłam mając na karku 28 lat, w szpitalu od pielęgniarek usłyszałam "z mamami w twoim wieku same kłopoty (smiały sie to mówiąc) bo pytacie czemu to, dlaczego tamto, jak z tym czy z tamtym; z siedemnastakai - osiemnastakami które tu rodzą nie ma takich scen - one rodzą , niczym i NIKIM sie nie przejmuja....".
Oczywiście nie wszystkie rodzące są takie same; ale pewnie coś w tym jest...
23.02.07 - ;)

Uroda to weksel honorowany na całym świecie za okazaniem.
Giacomo Casanova

Awatar użytkownika
nefertari
TOP Beauty
TOP Beauty

Post autor: nefertari » 21 cze 2009, 23:35

starsze mamy są bardziej świadome może :)

ale trzeba mieć na uwadze, że dziecko starszej mamy ma większe zagrożenie powikłaniami i chorobami, szczególnie, jeżeli to jest jej pierwsze dziecko...

Awatar użytkownika
nesia
Przyjaciel Beauty
Przyjaciel Beauty

Post autor: nesia » 22 cze 2009, 10:22

Utarło się, że pierwsze dziecko kobieta powinna urodzić do 30-go roku życia, pewnie coś w tym jest. Jednak nalezy tez zwrócić uwagę że im dłużej zwlekamy z tą decyzja tym moga pojawić się kłopoty typu - niemożnośc zajścia w ciążę. Organizm kobiety zaczyna zwalniać i ta płodnośc tez juz nie jest taka jak u młodej kobiety.
23.02.07 - ;)

Uroda to weksel honorowany na całym świecie za okazaniem.
Giacomo Casanova

Awatar użytkownika
Annetta
Miłośniczka Beauty
Miłośniczka Beauty
Kontakt:

Post autor: Annetta » 22 cze 2009, 10:59

Nesia i Nefertari- faktycznie starsze mamy sa byc moze bardziej swiadome, niz mlodsze.

To prawda ze im pozniej to trudniej zajsc w ciaze.U mnie po odstawieniu tabletek zajscie w ciaze trwalo oko 6 miesiecy 8-)
W Holandii na porzadku dziennym jest zostanie mama po 30 stce i to czasem grubo po -pierwsze dzieci holenderki przewaznie rodza tak 34-36 lat (sa oczywiscie wyjatki-mlodsze)
Mam sporo znajomych starszych i jeszcze nie myslacych o dziecku :roll: Jednak tu jest chyba latwiejszy dostep do badan penetralnych, badan na wykrycie syndromu Douwna (chyba tak sie pisze :roll: )no i jest zalegalizowana aborcja w niektorych wypadkach nawet do wysokiej ciazy.
Znajoma w ciazy przez kila lat probowala zajsc w ciaze bez skutku, tak wiec poddala sie invitro (3 zabiegi sa platne przez panstwo), zaszla dopiero podczas zaplodnienia invitro za piatym razem-niedawno w wieku 36 lat urodzila zdrowa coreczke applaus Ale co sie nacierpila, ilez to musiala aplikowac sama sobie zastrzyki w brzuch z hormonami, :-?

Awatar użytkownika
nefertari
TOP Beauty
TOP Beauty

Post autor: nefertari » 22 cze 2009, 14:07

słyszałam, że najlepiej pierwsze przed 28 rokiem urodzić....

Awatar użytkownika
Poli
Miłośniczka Beauty
Miłośniczka Beauty

Post autor: Poli » 24 cze 2009, 19:39

Moje dziecko bylo wpadka w wieku 19 lat :badgrin: Wiec wpadka i jest sie postawionym pod murem, trzeba sie dostosowac itd. Teraz moje dziecko ma 9 lat i coz zastanawiam sie nad drugim, ale jakos nie moge podlac decyzji, zawsze czegos brakuje arf .
A naprawde nie chcialabym rodzic dziecka po 30, po pierwsze wieksze ryzyko komplikacji, a po drugie organzim ma o wiele ciezej do wrocenia do normy przed porodem.
Przy moim pierwszym dziecku przytlam 20 kilo podczas ciazy , a zrzucilam chyba w dwa tygodnie po porodzie oh(t1 a nic nie robilam specjalnego.

Mam przyklad mojej mamy, mnie rodzila jak miala 21 lat i zadnych problemow, moja siostre jak mialam 34 lata, i problemy hormonalne, dziecko nie chcilo rosnac, po urodzeniu nie mogla zrzucic kilogramow, pozniej chora tarczyca, wysokie cisnienie i wszytsko na raz aww .

Sama moja mama mowi, ze po tych ciazach moze powiedziec, ze najlepieje rodzic jak ma sie dwadziescia pare lat, inne podejscie do zcyie , luzniejsze, wiecej cierpliwosci ! i chyba wiekszy dystans.

Awatar użytkownika
bujanna
Aktywna Beauty
Aktywna Beauty
Kontakt:

Post autor: bujanna » 25 cze 2009, 07:42

Nie ma dobrego czasu czy wieku na dziecko, Kobieta musi poczuć instynkt jedne go czują w wieku 20 lat inne 30 lat, a jeszcze inne go nie czują.
znam osoby które mino nieciekawych warunków mieszkaniowych, czy związanych z pracą mimo wszystko decydowały sie na dziecko, bo czuły że juz chcą i jakos dadzą rade mimo wszystko. :dobra
plastyka - 2.2.2009 juz po
cycochy do góry - 01.03.2010 już po

ODPOWIEDZ

Wróć do „Emocje - pierwotne i wtorne”