Wkładka/spirala - opinie!

Higena, Uroda, Moda i Trendy

Moderator: Zespół I

Awatar użytkownika
pola28
TOP Beauty
TOP Beauty

Post autor: pola28 » 18 lis 2007, 12:47

dzieki tureczku :-D no to dla mnie oczywiste ,ze musze miec hormonalna :roll: po to sie w koncu che zabezpieczyc,dzieki

ps.troche przezylas niunka :( moja mala lezala od 4 mc posladkowo i juz sie nie przekrecila ale mimo to kazali mi rodzic naturalnie :oops: 2 razy wywolywali bo wod mi ubywalo i cos mnie tknelo zeby zapytac czy nie jest okrecona pepowina i dr juz nie mogl mnie klamac choc wiedzial o tym od zawsze i nie moiwl.2 razy byla owinieta i jeszcze chcieli zebym rodzila naturalnie.zrobilam raban w szpitalu i w koncu zrobili mi cesarke tez na koniec juz akcji ..szkoda gadac
buzka

Awatar użytkownika
GAGA
Przyjaciel Beauty
Przyjaciel Beauty

Post autor: GAGA » 18 lis 2007, 14:27

przez ostatnie 8 miesiecy albo dluzej myslalam o zalozeniu mireny, niestety ginekolodzy w polsce to jakies stworzenia z ciemnogrodu. bylam u kilku i kazdy mowil o zakladaniu rodziny, o zajsciu w ciaze o tym ze najwyzszy czas.... nie mam choty aby jakis baran dawal mi lekcje zycia i dyktowal mi kiedy na co jest czas. je przychodze chce zalozyc spiralke a on mi sie kaze rozmnazac.

czy mozecie mi polecic jakiegos rozgarnietego czlowieka plci meskiej ktory wie co robi i jest za to odpowiedzialny? warszawa powinna miec takie cos - chociaz sztuk jedna. ja trafilam na kilku i z medicover i z kliniki damiana i lux medu i wszyscy jacys dziwacy.

poza tym mialam mirene jakies 5 albo wiecej lat temu, dopoki moj owczesny gin nie wlozyl mi nitek do srodka to kloly mojego partnera do krwi w glowe.... :roll: wiec jesli ja zaloze to od razu ma mi gin schowac nitki calkowicie do srodka. (jak mnie moj owczensy uprzedzil moze miec problem z wyjeciem potem ale sobie poradzil ostatecznie)

namiary na dobrego ginekologa mile widziane.
M³odym ludziom wydaje siê, ¿e pieni±dze s± najwa¿niejsz± rzecz± w ¿yciu. Gdy siê zestarzej±, s± ju¿ tego pewni./ Oscar Wilde
Snobizm jest jak wisienka na torcie - tylko dla wybranych. To rodzaj wtajemniczenia. Wyzwanie rzucone tyranii mas....

karen'o
Miłośniczka Beauty
Miłośniczka Beauty

Post autor: karen'o » 18 lis 2007, 17:16

wprawdzie babka, ale bardzo spoko - dr juchnicka, enel-med. baaardzo dlugie terminy niestety

Nadia125
Rozmowna Beauty
Rozmowna Beauty

Post autor: Nadia125 » 19 lis 2007, 01:19

GAGA wysłałam Ci wiadomość na pm.

lipa79
Nowicjusz Beauty
Nowicjusz Beauty

Post autor: lipa79 » 19 lis 2007, 01:26

Witam dziewczyny!
Pzepraszam ze tak sie wcinam raptem w polowie tematu, ale tak czytam i chyba mam dla Ciebie Pola cenna informacje. Jestem swiezo (miesiac) po zamontowaniu drugiej spirali, jestem oblatana w temacie. Otoz faktycznie te spirale bez hormonow dzialaja tak jak kolezanka przedstawila i faktycznie maja sznureczki powiedzialbum raczej zylki ;) i wlasnie dlatego ze tak dzialaja sa uwazane za srodek wczesnoporonny a nie antykoncepcyjny i dlatego szanowne wladze koscielne tak ich nie lubia :-D No ale my nie o tym tutaj.... Jesli chodzi natomiast o te z hormonami to wyczytalam chyba wszystko co bylo w internecie sledzilam tez pewne forum i znalazlam informacje ze niestety jesli tak reagowalas na tabletki i plastry zawierajace nawet minimalne dawki hormonow to jest ogromne prawdopodobienstwo ze twoj organizm bedzie reagowal podobnie na taka wkladke. Jednak to hormony i nie ma roznicy jaka droga sa dostarczane do organizmu. Skonsultowalam te wiadomosci z lekarzem, co prawda w Angli i on uwazal ze na hormony przychodzi czas u kobiety ktora zaczyna wkraczac w menopauze a nie chwile po drugim dziecku( mam synka 3 mies.) A i jeszscze o tych sznureczkach....doswiadczony lekarz powinien je od razu przyciac tak by nikt nic nie czul oh(w1 . Moj maz nie mialby bladego pojecia gdybym go nie poinformowala o stanie zeczy. A jesli chodzi o skutecznosc to mysle ze nie ma roznicy.... natomiast w cenie w Polsce to raczej odczuwalna roznica. Acha nie moglabys zastosowac tej niehormonalnej w przypadku jesli jestes uczulona na jakies metale.... bo ona w swoim wnetrzu posiada wlasnie spiralke w ktorej sklad wchodzi kilka metli.... nie pamietam dokladnie jakich. Mam nadzieje ze trafisz na oswieconego lekarza! W razie jeszcze jakis pytan sluze wiedza i doswiadczeniem. Pozdrawiam

Awatar użytkownika
pola28
TOP Beauty
TOP Beauty

Post autor: pola28 » 19 lis 2007, 09:44

dziekuje Ci lipa79,no to pieknie.wiadomosc jak dla mnie niezbyt optymistyczna :evil: cholera to co mi pozostaje???rodzic dzieci jedno po drugim albo meczyc sie ze zlym smaopoczuciem :oops: jeli chodzi o ta niehormonalna to napewno odpada bo jestem uczulona na metale a nawet ostatnio biale zloto :evil: starosc nie radosc :p ale tak powaznie to mnie zlamalas... :( moze s dziewczyny,ktore tez zle sie czuly po tabletkach czy plastrach a ze spirala jest oki?w tyg chcialabym isc do dr,mam namiary na profesora w jednej z klinik w Wawie wiec mama nadzieje,ze bedzie dosc oswiecony ;) piszcie bo dla mnie teraz kazda info jest wazna.mam nadzieje ze te hormonalne to nie tylko mirena?nie chce mi sie wiwalac tysiaka i zaraz wyjmowac,bo moze i tak bedzie trzeba :roll:

Awatar użytkownika
viki
Przyjaciel Beauty
Przyjaciel Beauty

Post autor: viki » 19 lis 2007, 10:03

:? ... lipa ja nosze spirale od 7 ipól roku i moja obecna jest moją 4. Z tego co mi mówili ginekolodzy to zwyka spirala nie jst srodkiem wczesnoporonnym. Wygląda dokadnie tak jak mirena. ramionka umieszcza sie w taki sposób aby blokowały wejście jajowodów do macicy a miedziane końcówki powodują zgęszczenie śluzu co dodatkowo utrudnia wędrówke i jajeczka i plemników. Poza tym wyobrax sobie burzę hormonalna jaka przechodziłabys gdyby spirala była środkiem wczesnoporonnym

a władze kościelne z urzedu są przeciwne kazdemu środkowi antykoncepcyjnemu. Mirenie tez...
Kocham mój nowy biust. Szkoda, że nie poszłam na zabieg wcześniej....

Awatar użytkownika
turek.mg
Specjalista Beauty
Specjalista Beauty

Post autor: turek.mg » 19 lis 2007, 10:53

no to mnie teraz Viki oświecilaś, bo jeśli jest tak jak mówisz, to moje myślenie bylo blędne, ale ilu lekarzy tyle opinii, jeden Ci powie tak, drugi inaczej, komu wierzyć?

Pola ta niehormonalna ma miedź :| a jeśli jesteś uczulona na metale to wspólczuje :roll:

powiem tak ja napoczątku jak mialam spiralkę to mialam plamienia w środku cyklu, bardzo male ale jednak, i te plamienia tlumaczylam sobie, wlaśnie tym wydalonym jajem, nie ukrywam że mnie to bardzo martwilo i skończylo się na tym że unikalam seksu w dni plodne, ale po podaniu na dwa miesiące tabletek anty, wszystko się wyregulowalo, nie mam plamień w ciągu cyklu, i wreszcie jest ok, tak jak powinno być ;)

Awatar użytkownika
pola28
TOP Beauty
TOP Beauty

Post autor: pola28 » 19 lis 2007, 10:56

a hormonalna z czego jest zrobiona?moze najpierw zrobie sobie testy na co dokladnie jestem uczulona :roll:

Nadia125
Rozmowna Beauty
Rozmowna Beauty

Post autor: Nadia125 » 19 lis 2007, 13:47

Pola28 wcześniej pisałam, że po hormonach czułam się fatalnie (nudności, okropna cera), wydaje mi się, że miało to związek z układem pokarmowym, dodatkowe obciążenie wątroby, teraz jak nie biorę tabletek, a mam spiralę Mirenę z hormonami, nie mam tego typu dolegliwości, cera też mi się poprawiła. Każdy organizm jest inny, ja mimo że nie tolerowałam hormonów podawanych doustnie, w takiej postaci nie wywołują u mnie problemów. Poza tym dawka hormonów zawartych w Mirenie jest niewielka, nie ma porównania do tabletek.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Damskie sprawy”